Ograničava se broj turista koji mogu da posete Maču Pikču

Peruanske vlasti će turistima ograničiti pristup maloj kamenoj piramidi i u dva hrama na lokalitetu Inka Maču Pikču da bi se izbeglo njihovo dalje propadanje, saopštila je vlada Perua.
Ograničava se broj turista koji mogu da posete Maču Pikču
Foto: Pixabay
Kako je navelo ministarstvo kulture, ograničenja će se primeniti od 15. do 28. maja, a odnose se na hram Sunca, hram Kondora i Intivatanu, ritualnu kamenu piramidicu za koju se smatra da je povezana s kalendarom Inka.
 
Prema propisima, oko 6.000 turista dnevno može da poseti čuvenu kamenu tvrđavu sagrađenu u 15. veku na istočnim obroncima Anda. Pored toga, vreme na tri navedene lokacije je maksimalno tri sata.
 
"Ove mere su odgovor na potrebu da se Maču Pikču očuva, jer se kamena površina kruni zbog prolaska posetilaca ka tim sektorima", navedeno je u saopštenju.
 
Kako je naveo šef arheološkog parka Maču Pikču Hoze Bastante, reč je o "pilot projektu koji treba da sačuva kulturno nasleđe istovremeno s omogućavanjem poseta". Ako rezultati budu dobri, ograničenja bi mogla postati stalna od 1. juna.
 
Maču Pikču, što na jeziku kečua znači "Stara planina", izgrađen je u vreme vladavine cara Pačakutija (1438-1471) i nalazi se oko 100 kilometara od Kuska, drevne prestonice carstva Inka na jugoistoku današnjeg Perua.
 
Lokalitet je 1911. godine otkrio američki istraživač Hajram Bingam, a 1983. je stavljen na listu Svetske baštine UNESKO-a.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.