Osam od deset najgorih aerodroma u svetu je u EU

U EU se nalazi osam od deset najgorih aerodroma u svetu, pokazalo je istraživanje grupe za zaštitu prava putnika.
Osam od deset najgorih aerodroma u svetu je u EU
Foto: Pixabay
Istovremeno su samo tri od deset najboljih svetskih aerodroma u zemljama EU.
 
Aerodromi u Francuskoj, Malti, Holandiji, Portugalu, Rumuniji i Britaniji spadaju među globalno najgore po uslugama, uključujući poletanje na vreme. Rang lista je napravljena na osnovu službenih podataka o letovima i istraživanju koje je obuhvatilo 40.000 putnika. 
 
Grupa ErHelp (AirHelp) zaključila je da je aerodrom Portela u Lisabonu najgori među 132 vazdušne luke u svetu obuhvaćene istraživanjem. Holandski aerodrom u Ajndhovenu je na 130. mestu, aerodrom u Bukureštu je 129, Međunarodni aerodrom na Malti 128, aerodrom u Mančesteru 127, pariski Orli 126, aerodrom u Portu 125. a londonski Getvik 123.
 
Kriterijum verovatnoće da let bude na vreme, izračunate na osnovu statističkih podataka, doprinosi ukupnom skoru sa 60 odsto, a usluge za potrošače (rad službi za korisnike, redovi, čistoća) i mogućnosti za obrok i kupovinu na aerodromu sa po 20 odsto. ErHelp je istraživao samo "popularne aerodrome" i one za koje je mogao da prikupi dovoljno podataka.
 
Rang lista je pokazala da je najbolja vazdušna luka u svetu, kao i godinu dana ranije, katarski međunarodni aerodrom Hamad, a sledi aerodrom u Tokiju.
 
Među deset najboljih su samo tri iz EU - atinski međunarodni aerodrom je na trećem mestu dok je 2018. bio drugi, peti je aerodorom u Gdanjsku, a deveti Tenerife Nort.
 
Stručnjaci za avijaciju rekli su za EURACTIV da, s obzirom da kriterijum leta na vreme ima tako veliki udeo u ukupnom skoru, ne čudi što su Hamad, Atina i Tenerife tako dobro pozicionirani jer na njima gotovo da nema kašnjenja zbog vremenskih prilika. Nepovoljne vremenske prilike razlog su što među deset najboljih aerodroma nema američkih na kojima su uobičajena kašnjenja zbog nevremena.
 
Najbolje plasirani američki aerodrom je onaj u Atlanti, na 34. mestu.
 
Direktor ErHelpa Henrik Cilmer rekao je da gužve i dugi redovi stoje iza loših pozicija na listi nekih dobro poznatih aerodroma koji još pokušavaju da se prilgode sve većem broju putnika.
 
Podaci Eurostata pokazuju da je svako šesto putovanje u EU u 2017. obavljeno avionom odnosno da je registrovano 218 miliona putovanja avionom od ukupno 1,3 milijarde.
  • cesti letac ja

    16.05.2019 18:17
    Evo i ja bas puno letim, mogu li da napisem neki komentar iz kog ce se videti koliko ja letim? Mislim, potrudicu se ja da izgleda kao da pisem nesto vezano za temu, na primer imam super iskustva u Amsterdamu (sve funkcionise brzo i efikasno) i losa u Minhenu (jedna zena sa malim detetom zaglavila na salteru, a trebalo im mnogo vremena da otvore jos jedan salter i da nisu zakasnio bih na let) a da ne pricam za Kanadu i SAD (jer ne bih imao sta da pricam, jer realno nisam nikad ni bio van Evrope) i eto, muke su to nas "cestih letaca"...
  • Besmislica

    15.05.2019 20:06
    @Deks
    dozvolite da primetim da nikada na beogradskom aerodromu nisam čekao dugo na sigurnosnoj proveri, te mi je stoga veoma interesantno vaše zapažanje da ste čekali toliko dugo u redu u kojem su putnici samo sa vašeg leta, tim pre što veličine letelica koje saobraćaju sa ovog aerodroma spadaju u red srednje i male veličine koje ne mogu poneti puno putnika. Moje je iskustvo upravo suprotno, uvek duže čekam i u Abu Dabiju, i u Frankfurtu, Parizu, Berlinu a o Londonu i američkim i kanadskim aerodromima da ne govorim, aerodromi u Evropi su za njih kao godišnji odmor. Možda je to zato što putujem češće nego nekoliko puta godišnje, a mislim i da je besmisleno da poredimo i vagamo rasterećenost odnosno traumu kad ste u gužvi od 150 naspram gužve od 1500 i više putnika, meni je upravo suprotno vama traumatičnije kad se nađem u velikoj gužvi u kojoj potom ima veće verovatnoće da će pojedini putnici izazvati zaglavljivanje reda zbog sadržaja prtljaga ili nečeg drugog.
  • Deks

    15.05.2019 18:39
    @Besmislica - To nije besmisleno a i činjenica je da to postoji samo u Singapuru, Beogradu, Amsterdamu i možda na još nekom svetskom aerodromu govori da je reč o velikoj manjini. Ne slažem se da je to bolje za putnike naprotiv za mene je to bilo veoma loše iskustvo. Jer kada dođem na aerodrom i odmah prođem sigurnosnu i carinsku proveru osećam se rasterećeno i čekanje na avion je manje traumatično. Na beogradskom aerodromu pak moram da čekam avion znajući da me neprijatnosti poput sigurnosne kontrole tek čekaju. Što se tiče "gužve" na ostalim aerodromima koju navodite ne slažem se da je ona veća tamo gde svi putnici dolaze u red na sigurnosnu kontrolu, jer to je obično veoma dobro organizovano i odvija se brzo kao na pokretnoj traci. Poslednji put na beogradskom aerodromu sam mnogo više čekao u redu za sigurnosnu kontrolu pred ulazak u moj avion nego što prosečno čekam na ostalim aerodromima u red gde pristižu putnici za sve letove. Pritom i sa sigurnosnog aspekta ovakva praksa beogradskog aerodroma je pod znakom pitanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.