Island - visoke cene, ali i visok standard

Na Islandu je uglavnom prohladno, ali možete se "oznojiti" pri pogledu na hotelski ili račun u restoranu.
Island - visoke cene, ali i visok standard
Foto: Pixabay
Većina stvari je mnogo skuplja nego drugde u Evropi.
 
Na tom ostrvu cene su u proseku 56 odsto više nego u ostatku Evrope, što Island čini najskupljom zemljom, ispred Švajcarske, Norveške i Danske, pokazuju podaci Evrostata.
 
Kako bi izbegao neugodna iznenađenja, američki turista Kvint Džonson malo je istraživao pre nego što se s porodicom uputio na nedelju dana odmora na Islandu. 
 
"Svejedno sam bio pomalo šokiran videvši cene hamburgera, pomfrita i piva", rekao je AFP-u. 
 
Pogled na jelovnik u tipičnom islandskom restoranu otkriće vam da obična pica stoji oko 17 evra, čaša vina biće najmanje 10, a malo pivo sedam evra. 
 
"To je mnogo više od onoga na šta sam navikao", kazao je Džonson. 
 
No, nije tako samo u restoranima, naime, pakovanje od 10 jaja u marketu košta pet evra.
 
Island, zemlja s 355.000 stanovnika, zavisna je od uvoza namirnica, a i porezi na alkohol jako su visoki. To je jedan od razloga skupoće. I velike fluktuacije islandske krune 2016. i 2017. dovele su do opšteg porasta cena. 
 
Konrad Gudjonson, glavni ekonomista Islandske privredne komore, ukazuje "na snažnu vezu između skupoće i životnog standarda", a Islanđani u proseku dobro žive. Prošle godine prosečna mesečna plata pre oporezivanja iznosila je više od 4.000 evra.
 
Dakle, premda su cene turistima šokantne, domaći imaju plate koje im pariraju. Po predviđanjima centralne banke, Islandu slede teža vremena. Ekonomija će ove godine stagnirati, prvi put u 10 godina. Delimičan razlog tome leži u propasti islandske niskotarifne avio-kompanije WOW Aira, što je dovelo do pada u turističkim dolascima. 
 
Ubrzala se i inflacija koja je u prvom kvartalu ove godine dosegla 3,1 odsto, "što svima snižava kupovnu moć", rekao je Gudjonson.
 
Dobra je vest u tome da bi preteća recesija trebalo da sruši cene stanovanja, koje su poslednjih godina odletele u nebo. Postojeća prosečna mesečna stanarina za jednosoban stan u centru Rejkjavika iznosi oko 1.500 evra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja