Gde se nalaze najbrži vozovi u svetu

Svakog dana kineski vozovi G17 i G39 polaze sa stanice u Pekingu i stižu u Nanjing nakon što dostignu maksimalne brzine do 350 kilometara na sat.
Gde se nalaze najbrži vozovi u svetu
Foto: Pixabay
Iako toga možda nisu svesni, ovi putnici koriste najbrže redovne železničke usluge na svetu, navodi "Railway Gazette International".
 
Ovaj časopis rangirao je vozove prema prosečnoj brzini redovnih linija koje su bile u funkciji između maja i juna 2019. Uključeni su vozovi koji saobraćaju od ponedeljka do petka i prosečno prolaze više od 160 km na sat između različitih stanica - isključujući jednokratne ili vikend usluge.
 
Najbrži vozovi na svetu prelaze 1.021 km između glavnog grada Kine i Nanjinga, sa prosečnom brzinom 317,7 km / h, završavajući putovanje za samo tri sata i 13 minuta.
 
Italija je zauzela drugo mesto na tabeli, izmeštajući Francusku koja je ranije držala tu poziciju, sa vozom na liniji od Milana do Reggio Emilije.
 
Iako je prebačen na treće mesto u prvih 10, voz na liniji Champagne Ardenee - Loraine i dalje postiže prosečnu brzinu veću od 271,8 km / h.
 
U analizi se ocenjuje da performanse motora na železničkim mrežama Japana, Španije i Tajvana ostaju relativno nepromenjene. Vozovi na tim mrežama voze onoliko brzo koliko njihova postojeća infrastruktura može da podnese, tako da je verovatno da se prosečne brzine neće znatno povećati sa sadašnjih 250 km/h.
 
U Nemačkoj, široka međugradska železnička mreža koristi delove brzih linija, a ne čitave nove rute, zadržavajući maksimalne brzine ispod onih u drugim zemljama. 
 
Međutim, sistem je predviđen za širenje, s tim da je investiranje na rutama istočno od Štutgarta planirano za 2022. godinu i zahtevalo je liniju od 300 km/h koja bi povezivala gradove Bielefeld i Hannover.
 
Van prvih 10 je Saudijska Arabija koja je otvorila brzu železnicu koja povezuje gradove Meku i Medinu s komercijalnim čvorištem Džede. Iako su dizajnirani za vozove koji voze brzinama većim od 300 km/h, trenutna startna faza projekta dostiže prosek od 174,6 km/h - ali postoji potencijal da se brzine u budućnosti povećavaju znatno više.
 
Saudijska Arabija nije jedina zemlja u kojoj vozovi postaju brži. Istraživanje za 2019. godinu pokazuje da su svetske železnice nadmašile prethodne godine. Uključujući međunarodne železničke usluge, 22 zemlje upravljaju vozovima čije prosečne brzine prelaze 160 km/h.
 
Sve brže i brže usluge železnica su korisne za životnu sredinu, smanjujući emisiju štetnih gasova iz drugih vidova saobraćaja.
  • /

    06.08.2019 16:20
    Ne shvatamo da voz NS-BG već tako brzo juri da je nevidljiv
  • izuzetno ne saobraća

    06.08.2019 10:10
    take it easy
    samo neki nikud i ne stignu računajući kako će brzo da stignu ni u Nemačkoj (1998.), ni Francuskoj (2014., 2015.) ni Španiji (2013.) ni Turskoj (2018.), ni Italiji (2016.) a o Kini (2011.) da ne govorimo. Dobra je samo ona železnica koja je kao složen sistem bezbedna po ljude i okolinu u svim svojim elementima, koja je tačna i pouzdana i koja se na najbolji mogući način nadovezuje na ostale vidove transporta, ni više ni manje. Sve ostalo je bacanje prašine u oči i bacanje novca.
  • Steva-NS

    06.08.2019 09:23
    Vojvodina nema problema sa štetnim emisijama gasova, jer vozovi ne voze,ni tamo gde bi mogli.A kad će,ne zna se.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.