Više turista posetilo Evropu ove godine, najviše putuju Kinezi

Broj međunarodnih turističkih dolazaka u svetu porastao je u prvoj polovini ove godine za četiri odsto ili gotovo 30 miliona u odnosu na isti period prošle godine, na ukupno 671 milion, pokazuju podaci Svetske turističke organizacije-UNWTO.
Više turista posetilo Evropu ove godine, najviše putuju Kinezi
Foto: 021
Te i druge podatke o turističkom prometu u svetu u prvoj polovini ove godine UNWTO je objavila u ponedeljak u sklopu novog izdanja turističkog barometra i uoči 23. generalne skupštine i UN-ove specijalizovane agencije za turizam.
 
Napominjući kako su rast dolazaka turista u svetu ove godine predvodili Bliski Istok, s osam odsto više dolazaka stranih turista, u UNWTO ističu i da su strani turisti pojačano ove godine do kraja juna dolazili i u Evropu, njih četiri odsto više nego prošle godine, dok su Afrika i Amerike imale umereniji rast od tri, odnosno dva odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
 
"Porast međunarodnih turističkih dolazaka u svetu u prvoj polovini ove godine 'vraća' nas istorijskom trendu koji je u skladu s dugoročnim prognozama UNWTO-a od tri do četiri odsto rasta do 2020, ali i na onu koju smo za ovu godinu previđali u barometru u januaru", kažu uz rezultate u UNWTO.
 
Dodaju da su do sada pokretači rasta i znatno viših postotaka od ovogodišnjih zadnjih nekoliko godina bile snažne ekonomije i pristupačnost avio-putovanja, kao i veća povezanost vazduhom i poboljšani vizni režimi u svetu, ali je očito da su slabiji ekonomski pokazatelji, produžena neizvesnost o Bregzitu, trgovinske i tehnološke napetosti i sve veći geopolitički izazovi počeli da utiču na turizam s manjim stopama rasta, a koje su i rezultat poslovnog i potrošačkog poverenja.
 
Za rezultate po svetskim regijama komentarišu primer da je porast dolazaka stranih turista u Evropu u prvoj polovini ove godine od četiri odsto rezultat pozitivnog prvog trojesečja, ali još i više, kako ocenjuju, natprosečnog drugog kvartala koji je u aprilu doneo poraste tih dolazaka od osam odsto, a u junu od šest odsto.
 
"U Evropi se turistička potražnja povećala oko kasnijeg Uskrsa i početkom leta, te je ta regija i dalje zadržala poziciju najposećenije u svetu. Važna je bila i unutarregionalna potražnja, iako su rezultati na glavnim evropskim tržištima bili neujednačeni, delom i usled slabljenja ekonomije u nekim zemljama, ali je zato potražnja iz SAD-a, Kine, Japana i drugih dalekih zemalja doprinela takvim pozitivnim rezultatima", objašnjavaju u UNWTO.
 
Za porast dolazaka stranih turista u regije Azije i Pacifika od šest odsto u odnosu na prvo polugodište 2018, kažu da je iznad svetskog proseka u tom razdoblju i uglavnom podstaknut kretanjima kineskih turista.
 
Umereniji rast u Amerikama, od dva odsto, objašnjavaju istovremeno snažnom potražnjom iz SAD-a u Karibima, ali i mešovitim rezultatima u srednjoj Americi i smanjenjem dolazaka stranih turista u Južnu Ameriku od pet odsto, najviše zbog pada odlazaka turista iz Argentine, a što je uticalo i na susedna odredišta.
 
U Africi, kako ističu, ograničeno raspoloživi podaci pokazuju porast međunarodnih dolazaka turista od tri odsto, s tim da je najveći pobednik severna Afrika s porastom dolazaka stranih turista od devet odsto, čime potvrđuje svoj oporavak, dok je u subsaharskoj Africi stranih turista došlo slično kao u prvih šest meseci prošle godine.
 
Među nacijama, u UNWTO ističu da su turisti iz Kine zadržali prvo mesto u svetu i ove godine, sa 14 odsto više putovanja u inostranstvo nego prošle godine, ali dodaju da na to tržište dosta utiču trgovinske tenzije sa SAD-om, kao i blaga deprecijacija juana, što sve kratkoročno utiče na izbor odredišta kineskih turista.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja