Više stranih turista u Srbiji, ali troše manje

U poslednjih desetak godina broj stranih turista u Srbiji značajno je povećan, ali je prosečna potrošnja stranog turiste smanjena sa 990 evra 2008. godine na 767 evra u prošloj godini, pokazuje analiza u najnovijem broju Kvartalnog monitora.
Više stranih turista u Srbiji, ali troše manje
Foto: 021.rs
Kako se navodi, broj stranih turista povećan je 2,46 puta u prethodnoj godini u odnosu na 2007, dok je u istom periodu broj njihovih noćenja porastao 2,48 puta, prenosi Nova ekonomija.
 
U istom periodu (2007-2018) ostvareni priliv od stranih turista povećan je za više od 2,1 puta (sa 630 miliona evra na 1,3 milijarde evra). Međutim, ni u jednoj od tih godina Srbija nije zabeležila suficit u razmeni sa celim svetom, jer je odliv po osnovu odlaska turista iz Srbije van zemlje uvek bio veći od ostvarenog priliva.
 
Ipak, pozitivan rezultat je to što se deficit po osnovu razmene turističkih usluga sa svetom smanjuje.
 
Podaci ukazuju na brži rast broja stranih turista od rasta ostvarenog prihoda od izvoza, što ukazuje na smanjivanje prosečne potrošnje po stranom turisti u Srbiji, odnosno nedovoljan broj ili neodgovarajuću ponudu turističkih usluga u Srbiji, navodi se u analizi.
  • hm

    21.09.2019 20:07
    Da li se i posetioci iz BiH i MN smatraju za strane turiste?
  • drzava Uzasa

    21.09.2019 16:18
    dragi turisti ako hocete da sebi zagorcate zivot dodjite na liman 4 gde cete uzivati u divljackom lajanju kucnih ljubimaca .
  • Slavatar

    21.09.2019 14:22
    Turizam??
    Ma nismo mi ni za kakav turizam kad u Nemackoj mozes da kupis i putnicki vodic o znamenitostima Albanije na engleskom a o Srbiji ni govora… Neke nacionalne suvenire mozes da kupi samo na Aerodromu Nikola Tesla... Jedini turizam je sto mozemo da kupimo sljivovicu i med od lokalnog seljaka iz Titela

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija