Dubrovnik zabranjuje otvaranje novih restorana u narednih pet godina

Grad Dubrovnik uvodi petogodišnju zabranu otvaranja novih restorana, odnosno letnjih bašti, potvrdio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.
Dubrovnik zabranjuje otvaranje novih restorana u narednih pet godina
Foto: Pixabay
Nakon ograničenja broja kruzera u luci na dva dnevno tokom sezone i rezanja broja stolova na terasama restorana i kafića za 20 odsto, novi pokušaj obračuna s masovnim turizmom u Dubrovniku dolazi u obliku odluke Grada kojom narednih pet godina niko neće moći da postavi nove stolove i stolice na javnu površinu.
 
Prema rečima gradonačelnika Frankovića, odluka je trenutno na javnoj diskusiji, a trebalo bi da bude izglasana u decembru ove godine.
 
Zabrana postavljanja novih stolova, ipak, ne isključuje mogućnost da ugostitelj, koji otvara novi restoran, svoje stolove postavi unutar lokala. Međutim, upozorava Franković, prostor među zidinama Starog grada veoma je ograničen, a i ovako 99 odsto svih restorana radi isključivo s spoljašnjim stolovima.
 
"Svako ko želi da postavi nove stolove na javnu površinu u Starom gradu to neće moći da uradi u narednih pet godina, i tačno, to bi, zapravo, značilo zabranu otvaranja novih restorana. Uz to, odlučili smo i da se prostor postojećih restorana, koji se u tom razdoblju zatvore, neće dodeljivati za druga poslovanja", istakao je.
 
Iako će većina lokalnih ugostitelja pozdraviti tu Frankovićevu meru, za očekivati je da se neće složiti s dodatkom, a to je novo rezanje terasa koje se najavilo za narednu godinu. Nakon prošlogodišnjeg reza od 20 odsto, Franković planira da početkom 2020. godine smanji broj stolova za još deset odsto čime bi se oslobodilo novih 300 kvadratnih metara u ionako prekrcanom gradu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.