Kina želi da izgradi svoju verziju Jeloustouna

Kina želi da izgradi svoju verziju Jeloustona na Tibetanskoj visoravni.
Kina želi da izgradi svoju verziju Jeloustouna
Foto: Pixabay
Planine su ponovo pokrivene širokim čeličnim dalekovodima. Ovog puta, kineska vlada želi da implementira sopstvenu verziju jednog od najponosnijih nasleđa Amerike - sistem nacionalnih parkova.
 
U avgustu su kreatori politika i naučnici iz Kine, Sjedinjenih Država i drugih zemalja došli u Šining, glavni grad pokrajine Kingai, kako bi razgovarali o planovima Kine za stvaranje jedinstvenog sistema s jasnim standardima za ograničavanje razvoja i zaštitu ekosistema.
 
Zu Čunguan, kineski predstavnik Međunarodne unije za zaštitu prirode, smatra da je ekonomija zemlje u procvatu poslednjih 40 godina. Prioriteti se sada proširuju na očuvanje ključnih prirodnih resursa zemlje. Među ciljevima je i taj da Kina želi da izgradi sopstveni Jelouston na Tibetanskoj visoravni.
 
Kineski zvaničnici posetili su američke nacionalne parkove, uključujući Jelouston i Josemiti.
 
"Ambicija ka stvaranju jedinstvenog parkovskog sistema predstavlja novi i ozbiljan napor za očuvanje kineske biološke raznolikosti i prirodne baštine", rekao je ekolog s Univerziteta Djuk Stjuart Pim.
 
Jedan od prvih parkova nalaziće se u Kingaiju, ogromnom regionu na zapadu Kine. Na tom području se nalaze i ugrožene vrste poput snežnog leoparda i kineske planinske mačke, a obuhvata i podzemne vode Jangcea, Žute reke i Mekonga.
 
"Ovo je jedan od najposebnijih regiona u Kini i u svetu", rekao je Lu Zi, biolog s Univerziteta u Pekingu.
 
Dok se gradnja brzim tempom nastavlja na drugim delovima na Tibetanskoj visoravni, vlada je već prestala da izdaje rudarske i hidroenergetske dozvole na ovom području.
 
Jelouston važi za prvi nacionalni park u svetu. Nakon što je stvoren 1872. godine, američka vlada prisilila je domicilno stanovništvo da se preseli izvan granica parka, u skladu sa idejama o zaštiti divljine u 19. veku.
 
Zemlje koje uspostavljaju parkovske sisteme u 21. veku sada moraju da razmotre kako je najbolje uključiti lokalno stanovništvo u svoje planiranje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.