Piloti otkrili skrivene opasnosti tokom leta o kojima putnici nemaju pojma

Većina putnika vreme provedeno u avionu koristi kako bi se naspavala ili zabavila, jer tako skrene pažnju s pojava koje izazivaju strah.
Piloti otkrili skrivene opasnosti tokom leta o kojima putnici nemaju pojma
Foto: Pixabay
Kada se ukrcamo u avion, najčešće obraćamo pažnju na putnike, veličinu sedišta, moguće turbulencije. Piloti i zaposleni u avio-kompanijama obučeni su za opažanje i najsitnijih detalja koji nisu zanimljivi običnim putnicima.
 
Led
 
"Većina putnika se boji turbulencija, ali poprilično je velika verovatnoća da one neće biti uzrok nesreće", kaže vanredna profesorka Univerziteta Metropoliten u Denveru i pilotkinja Tanja Gatlin.
 
Jedna od najopasnijih pojava jeste led. Sigurnosne službe otklanjaju led pre samog poletanja, a mnogi avioni su obloženi materijalom koji sprečava smrzavanje vode u vazduhu.
 
"Prilikom sletanja, spuštamo se manjom brzinom jer nam je sužen manevarski prostor", objašnjava Gatlin i dodaje da u tim trenucima motori ne emituju toplotu kao pri poletanju, pa je šansa da se stvori led znatno veća.
 
Sumnjivi mirisi
 
Mirisi su jedan od najznačajnijih pokazatelja da nešto nije u redu s letelicom. Oni upozoravaju na mogući kvar motora ili sistema za dovod goriva.
 
"Zvukovi su uvek dragocjeni, ali je kabina najčešće izolovana od buke, pa nam čulo mirisa mnogo više govori o onome što se događa ispod krila. Mirisi putuju sasvim slobodno i prepoznatljivi su", objašnjava stručnjak za sigurnost avionskog prometa Tom Farier.
 
Ugao pod kojim svetlost ulazi u letelicu
 
Iskusni piloti znaju da nagla promena svetlosti koja ulazi kroz prozor kabine može biti prvi znak promene smera.
 
"Neočekivano pomeranje ugla pod kojim pada sunčeva svetlost signalizuje da nešto nije u redu s optimalnom putanjom", objašnjava Farier.
 
Informacije o kašnjenju
 
"Mnogi putnici ne obraćaju pažnju na detaljne informacije o kašnjenju leta, a trebalo bi. Frustrira me kada se avion zaustavi na putu do piste, a ja čekam 25 minuta bez ikakvog objašnjenja", navodi za Biznis insajder pilot Patrik Smit i dodaje da razlozi kašnjenja nisu preterano komplikovani i razumeo bi ih svaki putnik. "Sve se može objasniti samo ako koristite adekvatnu terminologiju i informacije saopštite na vreme", objašnjava Smit.
 
Rutina sletanja
 
Piloti i stjuardese imaju tačno određeno vreme kako bi sve pripremili za sigurno sletanje. Poziv da se vežu sigurnosni pojasevi poznat je svima koji su leteli avionom, ali nije tajna da iskusni piloti mogu predvideti taj trenutak u razmaku od nekoliko sekundi.
 
Većina putnika ne primeti kad se avion spušta, posebno kada se nađe na visini ispod 3.000 metara. Onaj ko prepozna taj trenutak, može predvideti kada će točkovi aviona dotaći tlo.
 
Izlazi za slučaj opasnosti
 
Mnogim putnicima su predočeni sigurnosni propisi, ali značajan broj se ne bi snašao kada bi se dogodila nesreća prilikom sletanja. Razlog je jednostavan - ne znaju gde su izlazi u slučaju opasnosti.
 
"Uvek se osvrnem iza sebe kako bih pronašao izlaz. Zatim prebrojim sedišta koja me dele od njega. To radim kako bih imao orijentaciju u slučaju da se nađem u mraku, dimu ili pod vodom. Ako se dogodi potpuni mrak, lako je prebrojati sedišta koja se nalaze između moje pozicije i izlaza", objašnjava bivši pilot ratnog vazduhoplovstva Džon Češir.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.