Zabrane koje su popularne destinacije uvele posetiocima zbog bahatog ponašanja

Borba protiv nedoličnog ponašanja turista se zaoštrava svugde u svetu.
Zabrane koje su popularne destinacije uvele posetiocima zbog bahatog ponašanja
Foto: Pixabay
Sve više ljudi ima običaj da podeli svoje doživljaje tokom putovanja s ostatkom sveta preko društvenih mreža. Zahvaljujući Instagramu, Fejsbuku, Tviteru i Jutjubu, možemo se uveriti u to koliko su neki turisti nemarni prema svom okruženju i koliko se neprimereno ponašaju, posebno ako posećuju tuđu zemlju.
 
Internet je preplavljen videosnimcima i fotografijama na kojima se polugoli parovi fotografišu u okrilju hramova, pojedinci uznemiruju životinje radi selfija, a često i putnici u Kini ubacuju novčiće u motor aviona da bi prizvali sreću tokom leta.
 
Budući da postoji razlika između nasumičnih, ali bezopasnih dogodovština privatne prirode i neprimerenog i nedopuštenog ponašanja koje kvari zabavu drugima, mnoge popularne destinacije širom sveta uvode niz zabrana i uredbi u cilju zaustavljanja bahatog turizma u bilo kom obliku.
 
Kodeks ponašanja
 
U italijanskom glavnom gradu je 2019. godine dopunjena odredba koja se tiče ponašanja na otvorenom, a posebno se odnosi na turiste. Među zabranjenim radnjama su skakanje ili kupanje u fontanama, šetanje golog torza, pristup istorijskim spomenicima s hranom koja može da napravi nered, kao i vuča kofera na točkićima niz stepenice koje pripadaju nekoj znamenitosti, dok je prethodne godine doneta zabrana konzumacije alkohola na ulici i sedenje na poznatim Španskim stepenicama.
 
Nije Rim jedini s takvim propisima. U Splitu i Dubrovniku se od posetilaca očekuje da su uvek primereno odeveni i da se ne okupljaju na mestima gde je zabranjena konzumacija alkohola, piše escape.com.au. Korisnici mobilnih telefona u posetu japanskom gradu Kjotu će biti obavešteni da ne trče za gejšama i ne leže na ulici zbog slikanja.
 
U Holandiji, službenici Amsterdama su 2019. doneli odluku da zabrane ture kroz Crvenu četvrt kako se tamošnji seksualni radnici ne bi tretirali kao turistička atrakcija, što su pozdravili i vlasnici hotela poput "Waldorf Astorije".
 
Ove odredbe su samo početak trenda koji će se sigurno nastaviti kako bi se kulturna zdanja i istorijske znamenitosti, ali i lokalno stanovništvo i ugled zemalja širom sveta zaštitili i očuvali.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.