Antarktik sve popularniji među turistima

Antarktik, ili kako ga zovu Južni pol, sve više postaje turistička destinacija, konstatovala je francuska agencija AFP, a putovanje do jednog od najudaljenijih delova sveta sve više se traži.
Antarktik sve popularniji među turistima
Foto: Pixabay
Novinar AFP je članak posvetio temi kakav uticaj turizam može da ima na ekologiju i bezbednost posetilaca.
 
On opisuje kako turisti iz bazena posmatraju glečere dok plove brodom nazvanim "Roald Amudsen", po čoveku koji je prvi stigao do Južnog pola, te navodi da broj posetilaca ovog regiona i brodova koji ih prevoze stalno raste.
 
Antarktik, nekada pristupačan samo veoma dobro organizovanim ekspedicijama, postaje sve popularnija turistička destinacija, ali autor teksta napominje da je baviti se turizmom u tom udaljenom regionu veoma komplikovano.
 
Prognozira se da će za vreme australijskog leta od novembra do marta broj posetilaca Antarktika biti za 40 odsto veći u odnosu na prethodnu sezonu, a neki posmatrači upozoravaju da tako brzi rast posetilaca ugožava njihovu bezbednost i utiče na životnu sredinu, koja je inače na Antarktiku veoma osetljiva, jer je remete klimatske promene, komercijalni ribolov, pa čak i naučna istraživanja.
 
Ljudi koji tamo borave su pod zaštitom "Antarktičkog sporazuma", koji predstavlja model međunarodne saradnje i donet je za vreme Hladnog rata. Dnevna organizacija je u rukama turističkih agencija, ali iskusni turistički radnici se plaše da će tako veliki broj posetilaca narušiti neka ustaljena pravila ponašanja.
 
Turizam na Antarktiku je počeo skromno pedesetih godina prošlog veka, ali još je takvo putovanje bilo prilično skupo. Sedam velikih turistčkih kompanija je 1991. osnovalo Međunarodnu asocijaciju turističkih organizacija na Antarktik s ciljem da to budu ekološki odgovorna i bezbedna putovanja.
 
Broj posetilaca je polako počeo da raste od 6.700 u sezoni 1992/1993. do blizu 15.000 do kraja te dekade. Prošle godine, tačnije u sezoni 2018/2019. Antarktik je posetilo 56.000 turista, a ove godine se očekuje 78.000.
 
Većina posetilaca stiže brodovima za krstarenje i ukrcava se u brodiće ili u luci Ušiaja u Argentini ili Punta Arenasu u Čileu.
 
U međuvremenu, organizacija Antarktičkih turoperatera stalno dobija nove članove i sada ih je ima 48, a svake godine se uključuju novi.
  • DjakoN

    04.03.2020 12:58
    tuga...
    Odosmo umajcinu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.