Izloženost virusu korona u avionu veoma niska?

Opasnost od izloženosti korona virusu u avionu veoma je niska, pokazala je objavljena studija američkog Ministarstva obrane, što je pozitivan znak za industriju avioprevoza, teško pogođenu posledicama pandemije kovida-19 na vazdušni saobraćaj.
Izloženost virusu korona u avionu veoma niska?
Foto: Pixabay
Prema toj studiji, sprovedenoj u avionima Boeing 777 i 767 "United Airlinesa", za putnika s maskom opasnost od plutajućih čestica u području disajnih puteva iznosi u proseku 0,003 odsto, i to u punom avionu. Studija je predvidela uslove u kojima je samo jedna osoba u avionu zaražena i ne uzimajući u obzir moguća kretanja putnika po kabini.  
 
Utvrdila je da maske smanjuju izloženost zarazi kada neko kašlje, čak iako se nalazi na sedištu blizu vas. Zahvaljujući brzoj cirkulaciji vazduha, silazno usmerenoj ventilaciji i sistemima filtriranja, oko 99,99 odsto čestica unutar šest minuta profiltrira se iz kabine napolje.  
 
"Ovi podaci znače da nema gotovo nikakve šanse da u avionu "United Airlines" budete izloženi riziku od zaraze kovidom-19, čak i ako je vaš let pun", izjavio je direktor službe za korisnike "Uniteda Toby Enqvist".  
 
Studija nadalje procenjuje da bi, za izloženost zaraznom nivou virusa, putnik morao u avionu da provede 54 sata, zajedno sa zaraženom osobom.  
 
Šestomesečno istraživanje uključivalo je 300 sprovedenih testova na 38 sati leta i 45 sati testiranja na zemlji. Ono se zasnivalo na raspršivanju čestica veličine novog koronavirusa po čitavoj kabini, opremljenoj senzorima umesto ljudi.
  • Marina

    19.10.2020 18:21
    Nešto baš i nisam sigurna da je na komercijalnim letovima, u avionima koji primaju stotine putnika, opasnost od izloženosti virusu veoma niska. Što više ljudi, i opasnost je veća, sasvim logično.
    Lično, do kraja pandemije nemam nameru da nešto mnogo putujem avionom, a i ako budem morala, mislim da ću ići nekom čarter kopanijom koja ima uslugu "privatni letovi za grupe". Mislim da je to najsigurnija varijanta.
  • Lu

    19.10.2020 13:07
    @Nikola
    I ja sam isto takvo iskustvo imala, s tim da sam ja sacekala da svi stave maske posle jela, i onda tek uzela moj sendvic.
  • Nikola

    18.10.2020 08:26
    Iskustvo iz AirSerbia. Obavezne maske tokom celog leta, a onda vam donesu sendviče i svi u isto vreme poskidaju maske da bi jeli. Posle su ponovo obavezne...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.