Počela upotreba aplikacija koje služe kao "kovid pasoši"

Pandemija korona virusa promenila je način života, a posebno utiče na putovanja, pa se već razvijaju aplikacije za proveru kovid statusa putnika u međunarodnom saobraćaju, takozvani kovid pasoši.
Počela upotreba aplikacija koje služe kao "kovid pasoši"
Foto: Pixabay
Reč je o aplikacijama za mobilne telefone na koje će putnici u međunarodnom saobraćaju aploudovati svoje potvrđene rezultate testiranja na korona virus ili dokaz da su vakcinisani, prenosi američki dnevnik "Vašington post".
 
Za sada postoje dve takve aplikacije, od kojih je jedna već u upotrebi u SAD, dok je druga u finalnoj fazi razvoja.
 
Kovid pasoš koji je kreirala neprofitna organizacija "Commons project" nazvana je KomonPas i u upotrebi je na letovima kompanija Junajted i Katej Pacifik za Njujork, London, Singapur i Hongkong.
 
Drugu aplikaciju još uvek razvija Udruženje međunarodnih avio-prevoznika (IATA) i nazvana je IATA-Putni pasoš.
 
Očekuje se da će i druga aplikacija ući u primenu već početkom 2021. godine i biće dostupna, kao i KomonPas, i korisnicima androida, i onima koji koriste Epl uređaje.
 
Pored podataka o putniku, aplikacije će imati i zdravstvene mere na snazi u svim državama sveta, kao i adrese centara za testiranje i vakcinaciju u inostranstvu.
  • Mire

    10.12.2020 11:24
    Niko im nece putovati vise
    Nema od toga nista niko im nece vise putovati na kraju ce ih moliti sa jedan euro po letu samo da sednu u avion.U Norveskoj i skandinavskim drzavama takve aplikacije odbacene i zabranjene za download jer direktno udaraju na privatnost i pracenje korisnika uredbom Norveske Vlade a nakon toga je isto pravilo uvela i Svedska i Danska na refendumu.

    Ko ce da putuje a da mu das podatke o sebi i dokaz da si vakcinisan?

    STa ako se pokaze da prva vakcina "nije dovoljna jaka" pa mora i druga i treca i cetvrta i peta i sesta?A nus pojave nikom nista?Pojeo vuk magarca?

    Propasce svi samo tako.2021 e godine molice putnike i gratis da udju u avion ne da li imaju "covid" ili"ludilo" pasos.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja