Seničić: Nova pravila za put u Grčku za nekoliko dana, deci starijoj od pet godina neophodan test

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA), Aleksandar Seničić, kaže da se nova pravila grčkih vlasti za putovanja mogu očekivati za nekoliko dana.
Seničić: Nova pravila za put u Grčku za nekoliko dana, deci starijoj od pet godina neophodan test
Foto: 021.rs
Kako tvrdi, 6. ili 7. juna nova pravila bi mogla biti objavljena, a za sada ostaje pravilo da deca starija od pet godina za ulazak u Grčku moraju imati negativan PCR test.
 
"Takođe, imamo situaciju sa negativnim antigenskim testom koji još nije uveden kao alternativa PCR testu, ali se nadamo da će to biti promenjeno. Uveravaju nas da će to biti veoma brzo", kaže Seničić za RTS.
 
On dodaje i da zeleni sertifikat, koji kod nas već funkcioniše, nije neophodan za ulazak u Grčku, te i da grčku granicu građani mogu preći sa drugim papirima, odnosno sa sertifikatima o vakcinaciji ili o PCR testiranju.
 
Direktor asocijacije napominje i da potvrda o preležanoj koroni može da pomogne pri prelasku granice.
 
"Da biste imali potvrdu da ste preležali koronu, to se potvrđuje ili pozitivnim PCR testom koji je urađen kada je dijagnostikovana bolest i koji ne sme biti mlađi od dva meseca, a ni stariji od devet meseci. Isti slučaj je i sa antigenskim testom", poručuje Seničić.
 
Kako dodaje, Grci su zadržali pravo da nasumično testiraju putnike na graničnim prelazima, što se, kako se pokazalo iz dosadašnjeg iskustva, ne dešava tako često.
 
Seničić kaže da se sa grčkim ministrom intenzivno razgovara o pomeranju starosne granice dece koja moraju imati negativan PCR na minimum 10 ili čak 12 godina, i da to treba očekivati najkasnije sredinom ili krajem ovog meseca.
 
Prema njegovim rečima, epidemijska situacija u Grčkoj nije sjajna, očekivao se veći pad broja zaraženih i zbog toga ostaje ova granica za decu od pet godina.
 
"Ukoliko se tamo razbolite, bićete smešteni u karantinski prostor o trošku države", rekao je Seničić.
 
Kako navodi, ista je procedura ako putujete avionom, te je jedina razlika to što je i u povratku potreban negativan PCR za naše građane koji nisu vakcinisani. Jedini način da se to izbegne, kaže Seničić, jeste da se uzme uverenje o karantinu, a onda tokom istog uradi testiranje i sa negativnim testom izađe iz karantina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.