Državljani Srbije kao turisti ne mogu u 18 zemalja EU

Članice EU usaglasiće do sutra zajednički dokument za putovanja koji se odnosi isključivo na medicinske parametre, koje putnik mora da ima na jednom papiru.
Državljani Srbije kao turisti ne mogu u 18 zemalja EU
Foto: Pixabay
Tu treba da stoji da li je neko vakcinisan, kojom vakcinom, da li je i kada preležao kovid19. Pojedini pasoši moraju imati i antigenske testove ne starije od 72 sata. Građanima Srbije i dalje je zabranjen turistički ulaz u 18 zemalja Evropske unije, izveštava RTS.
 
Posedovanje medicinske dokumentacije, priznavanje ili nepriznavanje pojedinih vakcina nisu uslov da bi, na primer, otišli ove godine da vidite muzej Prado u Madridu ili Luvr u Parizu. Oni vas samo kvalifikuju da ako imate neodložna posla ili hitan slučaj uđete u tu zemlju EU.
 
Objave da pojedine zemlje priznaju neke vakcine, a neke ne, samo stvaraju zabunu kod putnika, kažu prodavci avio-karata i dodaju da se pre polaska na put morate informisati o uslovima ulaska u tu zemlju.
 
"Svaka zemlja ima pravo da donese svoja sopstvena pravila i da se ogluši o sopstvena pravila", ističe Igor Vranješević, turist-operator za avio, železničke i trajektne karte.
 
Prema trenutnim podacima Ministarstva spoljnih poslova, državljanima Srbije i dalje nije dozvoljeno putovanje iz turističkih razloga u 18 zemalja: Austriju, Belgiju, Češku, Dansku, Estoniju, Francusku, Finsku, Nemačku, Italiju, Litvaniju, Luksemburg, Holandiju, Poljsku, Portugaliju, Rumuniju, Slovačku, Švedsku i Maltu.
 
Trenutno u te države građani Srbije mogu da putuju isključivo ukoliko imaju boravišnu dozvolu, zbog poslovnih ili hitnih razloga. Vranješević navodi pod kojim uslovima se može ući u Grčku. 
 
"Da li su vakcinisani i da li su revakcinisani? Ukoliko su revakcinisani mogu da uđu sa bilo kojom vakcinom, za decu sa više od šest godina potreban je PCR test, ne može brzi antigenski test, to još ne funkcioniše. Na teritoriju Grčke mogu da uđu i oni koji su kovid preležali u poslednjih šest meseci i moraju da imaju tu potvrdu sa sobom", objasnio je Vranješević.
 
Dodao je da je obavezan je PLF formular da bi se ušlo na teritoriju Grčke. Krajnji rok da se formular popunjava je 24 sata pred polazak i ne može se u okviru tih 24 časa popunjavati. Stiže na mejl te noći pre ulaska u Grčku.
 
U formularu mora biti obavezno navedena adresa na kojoj se boravi, broj dana i da je aranžaman u celosti izmiren, tačnije da li postoji ugovor o najmu i pravima i obavezama u slučaju više sile.
 
Osiguranje se naknadno vadi i obuhvata i rizik od zaražavanja kovidom19, a Grčka je preuzela deo lečenja i karanitina za srpske turiste.
  • Rivan

    17.06.2021 07:38
    Goran
    Nema reciprociteta jer mi nemamo državu, a pre svega narodnu vlast koja poštuje svoje građane.
    Tačka.
  • Goran

    15.06.2021 13:18
    Zasto se ne uvedu mere medjudrzavnog reciprociteta i primene jednako prema gradjanima tih drzava?! Zasto nam nasa drzava uvek stvara osecaj podcenjenosti i ponizenosti ?! Srbija je sirom otvorila svoje granice ne vodeci racuna o zdravlju i zivotima svojih gradjana. #SerbianLivesMatter
  • dvojno državljanstvo

    14.06.2021 14:26
    E, zato je vredelo što sam kao rođen u Vojvodini imao pravo na Mađarski (EU) pasoš, koji sam izvadio još 2012, čim su ovi "zajahali" na vlast.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.