Velikim kruzerima zabranjuje se ulazak u Veneciju od avgusta

U centar Venecije od 1. avgusta neće više moći da uplovljavaju veliki kruzeri, saopštila je italijanska vlada.
Italijanski premijer Mario Dragi pozdravio je važnu etapu za očuvanje venecijanskih laguna, koje su decenijama izložene stalnom dolasku brodova sa milionima posetilaca tog grada.
 
Branioci nasleđa i životne okoline već godinama ukazuju na velike brodove koji ugrožavaju osetljivi ekosistem laguna i temelje venecijanskog istorijskog centra.
 
Rasprava je ponovo pokrenuta prošlog meseca sa povratkom kruzera posle više meseci prekida zbog pandemije.
 
Brodovi sa više od 25.000 tona bruto težine, duži od 180 metara i viši od 35, čije su emisije sumpora iznad 0,1 odsto, više neće moći da uđu u luku Svetog Marka, kanal Svetog Marka i kanal Džudeka.
 
Moraće da pristanu u industrijsku luku Margera, gde će se obezbediti infrastrktura, dok će manji kruzeri (sa oko 200 putnika) moći i dalje da pristaju u centar grada, navodi se u saopštenju vlade.
 
Ministar kulture i nasleđa Dario Franćeskini rekao je da je Italija time želela da izbegne konkretan rizik od upisa grada na spisak ugrožene baštine.
 
Vlada je užurbano donela ovu odluku jer su savetodavna tela Uneska predložila krajem juna da se Venecija upiše na spisak ugrožene svetske baštine, a Komitet svetske baštine treba da razmatra to pitanje na sastanku u Kini od 16. do 31. jula.
 
Unesko je pozdravio ovu odluku Vlade Italije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.