Ovo je lista najbezbednijih gradova na svetu

Kopenhagen je najbezbedniji svetski grad, prema indeksu koji je objavio Economist Intelligence Unit.
Ovo je lista najbezbednijih gradova na svetu
Foto: Pixabay
Rangirano je 60 međunarodnih odredišta na osnovu digitalne, zdravstvene, infrastrukturne i lične bezbednosti, kao i zaštite životne sredine, što je nova kategorija uvedena ove godine.
 
Kopenhagen je prvi put proglašen najbezbednijim gradom na svetu, postigavši ​​82,4 boda od 100.
 
"Jedan od ključnih činilaca koji Kopenhagen čine tako bezbednim gradom je njegova niska stopa kriminala, koja je trenutno na najnižem nivou u više od decenija", kaže gradonačelnik Kopenhagena Lars Veis.
 
"Kopenhagen takođe karakteriše velika društvena kohezija i relativno mali jaz u bogatstvu. To je mešoviti grad u kojem se i čistačica i direktor sreću u lokalnom supermarketu i imaju decu u istoj školi", dodao je.
 
Kanadski Toronto zauzeo je drugo mesto s 82,2 boda, dok je Singapur treći s 80,7 bodova. Iako je Sidnej zauzeo četvrto mesto s 80,1 bodom, australijski grad bio je na vrhu kategorije digitalne bezbednosti, dok je Tokiju dodeljeno 80 bodova, čime je japanski grad pao na peto mesto.
 
Holandski Amsterdam je šesti sa 79,3 boda, dok je novozelandski Velington zauzeo sedmo mesto sa 79 bodova. Melburn je na osmom mestu sa 78,6 bodova, dok je švedski Stokholm zaokružio prvih 10 sa 78 bodova.
 
Njujork deli 11. mesto sa španskom Barselonom (oba grada dobila su 77,8 bodova). Vašington DC je na 14. mestu, dok su London i San Francisko izjednačeni na 15. mestu, prenosi Index.
 
Na dnu popisa su nigerijski Lagos, egipatski Kairo, venecuelanski Karakas, pakistanski Karači i mjanmarski Jangon.
  • Jovan

    18.09.2021 14:21
    Bronx
    Njujork je toliko bezbedan da ima delova grada gde belci ne smeju da kroce nogom. Parkovi se svi zatvaraju posle 22h. Samo policija patrolira po njima. Mir i demokratija, prosto idila od zivota. Licno sam se uverio u sve to.
  • Banderaš

    18.09.2021 14:12
    Korupcija/neznanje
    Ovu listu kao da je vulin lično sastavljao u prvom razredu osnovne škole. Cirih i sve sruge švajcarske gradove je zaboravio da stavi na neko od prva dva mesta.
  • Mr.M

    18.09.2021 13:06
    Beograd i Novi Sad nisu u top 5?Čudno...vrhovni je izjavio, da mu dojucerasnji saborci,Belivuk i ekipa nisu samleli 5 ljudi u BG ne bilo nijedno ubistvo u 2020!?Kako su mogli da preskoce nas kad smo mi prvi u svemu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.