EK: Vakcinacija neće biti uslov za ulazak u EU, već kovid sertifikat

Portparolka Evropske komisije (EK) Džordis Feroli rekla je da vakcinacija neće biti uslov za ulazak u Evropsku uniju, već da je potreban EU digitalni kovid-sertifikat.
EK: Vakcinacija neće biti uslov za ulazak u EU, već kovid sertifikat
Foto: 021.rs
Sertifikat podrazumeva dokaz da je osoba ili vakcinisana ili ima negativne rezultate testa ili se oporavila od bolesti, objavile su "Večernje novosti".
 
Ipak, EK samo daje preporuke zemljama članicama kako da se ponašaju tokom pandemije, ali države to nisu u obavezi da prihvate i svaka se ponaša shodno svojim unutrašnjim pravilima, pa tako ono što važi za Mađarsku ili Grčku, ne važi za Nemačku ili Belgiju, pa je neophodno detaljno se raspitati pri ambasadi svake zemlje pre polaska na put, da bi se izbegla neprijatna iznenađenja.
 
Kako se navodi, EK je utvrdila zelenu listu na kojoj se nalaze sve zemlje u kojima ima manje od 75 zaraženih na 100.000 stanovnika, a preporučeno je da njihovi građani slobodno ulaze u države članice EU, a iz ostalih samo iz preke potrebe.
 
U prvom slučaju, države u koje putuju stanovnici zemalja sa "zelene liste" uglavnom za svaki slučaj ipak traže testove ili potvrdu o vakcinaciji, dok je u drugom slučaju preporuka EK da se dozvoli ulazak svim vakcinisanim osobama i to onim vakcinama koje priznaje Evropska agencija za lekove, bez obzira na to da li je njihovo putovanje neophodno ili ne.
 
Ipak treća doza može presuditi, pa ako je ona jedna od priznatih vakcina poput Fajzera, dok su prve dve bile neke koje Evropska agencija za lekove ne priznaje, ulazak u EU će biti slobodan.
 
Srbija se trenutno, po preporuci EK, ne nalazi na "zelenoj listi".
  • @Gloxi

    01.11.2021 16:20
    zašto pitaš kad ima
    ustvari šta je za tebe QR kod? Takođe i za ove što ti dali pluseve?
  • Gloxi

    01.11.2021 15:04
    Zasto
    Nam onda euprava ne salje nove certificate? Primila sam trecu dozu, pisala im i pitala, ali nema odgovora! Na ovom domacem zelenom digitalnom nema QR coda. A u
  • Savko

    01.11.2021 14:22
    Nema EU
    Ko jos nije shvatio da se EU raspala nece nikad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.