U Saudijskoj Arabiji obavljen prvi let sa ženskom posadom

Niskotarifna avio-kompanija "Flyadeal" saopštila je da je obavila let u Saudijskoj Arabiji s posadom u kojoj su bile samo žene, prvi put u toj ultrakonzervativnoj zemlji.
Let je u četvrtak povezao glavni grad Rijad i obalni grad Džedu na zapadu, rekao je Imad Iskandarani, portparol "Flyadeal". U sedmočlanoj posadi bile su samo Saudijke, osim pilotkinje, dodao je Iskandarani, ne navodeći njeno državljanstvo.
Saudijska uprava za civilno vazduhoplovstvo, koja je potvrdila informaciju kompanije "Flyadeal", podružnice nacionalne kompanije Saudije, izrazila je zadovoljstvo zbog uključenja žena na tom polju. Godine 2019. vlasti su izvestile o prvom letu s kopilotkinjom.
Nakon dolaska mladog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, koji je stvarni vladar monarhije od 2017, Saudijska Arabija počela je polako da se otvara u pogledu prava žena, kojima je tada dopušteno da voze automobil. 
 
Iako se zemlja u kojoj se nalaze najsvetija mesta islama otvorila zabavi, vlast Mohameda bin Salmana prate neumoljiva politička ograničenja, pa nevladine organizacije redovno upozoravaju na povrede ljudskih prava.
 
Početkom maja Saudijska Arabija najavila je svoj plan da postane svetsko središte avio-saobraćaja i da utrostruči godišnji promet kako bi do kraja decenije imali 330 miliona putnika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja