Gde je najtoplije more u Grčkoj, a gde je uvek hladnjikavo?

Ukoliko se još niste odlučili gde ćete na more, možda vam ova lista pomogne u konačnoj odluci.
Gde je najtoplije more u Grčkoj, a gde je uvek hladnjikavo?
Foto: Pixabay
Kako portal Grčkainfo.com prenosi, ovo je jedno od najčešćih pitanja koja zanimaju turiste - gde je natoplije more u Grčkoj, u junu, septembru, oktobru?
Istina je, idealna destinacija za letovanje pogotovo sa decom uključuje i odgovarajuću toplotu vode, koja je nažalost nestabilna i promenljiva.
Temperatura mora stalno se menja i zavisi od mnogo toga, poput vremenskih uslova i okolnih struja.
 
Neke opšte smernice jesu da treba tražiti mesta u zalivima, umesto onih na otvorenom moru, kao i da na ostrvima treba očekivati nešto hladniju vodu.
 
Plaže sa najtoplijim morem u Grčkoj
 
Mandraki Beach, Skijatos
 
Mandraki je zapravo oblast koju čine tri plaže - luka Xerxes koja osvaja svojim zlatnim peskom i tikriznim morem, i neuređene Elia i Agkistros, a put do njih vodi kroz divni Mandraki park.
 
Paradiso Beach, Neos Marmaras
 
Ova dugačka, uska i šljunkovita plaža nalazi se na ulazu u Neos Marmaras, epicentar dešavanja na Sitoniji. Mirna je, uređena, i bez gužve, a jedino je nezgodan ulaz u vodu zbog krupnijeg kamenja. Turisti kažu da ovde možete očekivati temperaturu mora od 30 stepeni.
 
Livari Beach, Vurvuru
 
Vurvuru je malo, specifično mesto na istoku Sitonije. Glavna plaža u mestu je Karidi i važi za jednu od najlepših na poluostrvu, dok je Livari lepa peščana laguna koja se nalazi nedaleko od nje.
 
Letovališta sa najtoplijim morem
 
Skala Furka
 
Skala Furka je mestašce na Kasandri, posebno po tome što umesto uobičajenog šetališta uz more ima veliki trg, i odlična je polazna tačka za dalji obilazak prvog prsta. Plaža je peščana, okružena četinarima i sa čistim toplim zeleno-plavim morem.
 
Paralija
 
Turisti često iznose primedbe na račun mora u jednom od najpopularnijih letovališta među Srbima - zbog meduza, trave koju talasi povremeno nanose, vode koja se zbog peska muti u plićaku, ali ono što se sigurno ne može zameriti jeste temperatura mora.
 
Letovališta Kasandre
 
Posebno je među komentarima navedeno mesto Polihrono, ali Kasandra je dobro poznata našim turistima i tu nema iznenađenja. Toplo more, blizina i izuzetno povoljne cene garancija su da će se i ovog leta srpski jezik pričati duž celog prvog prsta Halkidikija.
 
Sarti
 
Ljubimac srpskih turista i najpopularnije mesto na Sitoniji je šarenoliko, sadržajno i okruženo predivnim plažama. Komentatori koji ga preporučuju navode da su se brčkali u moru temperature oko 28-29 stepeni.
 
Agia Galini, Krit
 
Agia Galini je najjužnija tačka najvećeg ostrva Grčke. Ovo šarmantno tradicionalno selo izgrađeno je na padini brda koje se spušta u more, a odlikuju ga čarobne plaže, spektakularna priroda i bogato istorijsko nasleđe.
 
Pilion
 
Pilion je magična oblast u samom srcu Grčke, koja kombinuje sve lepote planine i mora. Turisti su posebno istakli mesto i istoimenu plažu Kala Nera, u čijoj blizini se nalazi i jedan od najživopisnijih grčkih gradova - Volos.
 
 
Perea i Nei Epivates, kod Soluna
 
Perea je letovalište u predgrađu Soluna, a dostupnost ovog grada mu i daje posebnu čar. Ima dugačku, peščanu plažu sa velikim plićakom. Nei Epivates je mestašce koje sa Pereom spaja dugačko šetalište i ima plažu koja je nosilac Plave zastavice.
 
Ostrva sa najtoplijim morem u Grčkoj
 
Amuljani
 
Amuljani je jedino naseljeno ostrvo Halkidikija, koje krije rajske plaže i netaknutu prirodu, ali je zbog nedostatka ostalih sadržaja često izbor samo za izlete. Temperaturu neodoljivo tirkiznog mora koje zapljuskuje Amuljani više turista je čak opisalo kao "neprijatno toplo".
 
Evia
 
Zbog izvora vrele vode u banji Edipsos na Eviji more je veoma toplo. Voda temparature od 30 do 70 stepeni izvire iz kamena na obali mora. Prirodni bazenčići sa toplom vodom i lepi vodopadi sa stena u plićaku, prava su meka za turiste.
 
Rodos
 
Ostrvo vitezova jedna je od najglamuroznijih destinacija u Grčkoj, sa neprocenjivim kulturnim i istorijskim nasleđem, čuvenim Starim gradom u kome je vreme stalo, romantičnim selima i vidikovcima, i očaravajućim plažama.
 
Skopelos
 
Poznat kao ostrvo na kome je sniman holivuski hit "Mamma Mia!", bogatstvo Skopelosa leži u njegovim nepreglednim šumama i prelepim plažama sa toplim morem, pa predstavlja pravu oazu mira za sve koji odmor žele da iskoriste samo za opuštanje u uživanje u prirodi.
 
Zakintos
 
Zakintos je dom čuvene Navagio plaže, ali ovde ne treba očekivati jako toplu vodu, kao ni na mnogim drugim plažama širom ostrva jer su, iako magične, često zaklonjene visokim belim stenama. No, more je zaista pretoplo u Laganasu, epicentru noćnog provoda na ostrvu, pretežno zbog, čini se, beskrajno dugačkog plićaka.
 
Saronska ostrva
 
Tvrdi se da je ovo ostrvlje, smešteno u zapadnom kraju Egejskog mora, okruženo izuzetno toplom vodom. Kako ova ostrva nisu naročito popularna među našim turistima, eto još jednog razloga da se posete Salamina, Egina, Poros ili kosmopolitska Hidra.
 
Gde je hladno more u Grčkoj?
 
Sa druge strane, dobro je znati i koja mesta treba izbegavati, ukoliko vam je važno da more bude vrlo toplo.
 
Iskustva kažu da more oko ostrva Dodekaneza ume biti hladno. Isto važi i za ostrvo Hios, smešteno na istočnom Egejskom moru.
 
Kažu i da je ostrvo Paros dobra odrednica - što istočnije od njega, to je voda manje topla. Mada su turisti saglasni da je more na plažama Krfa uglavnom toplo, upozoravaju na plažu Paleokastrica, gde je prilično hladno.
  • Ja

    22.07.2023 10:36
    Laž
    Dajete pogresne informacije. More je ledeno na Eviji. Banja je nesto drugo, a nismo dosli zbog banje vec zbog mora. Takođe, na Eviji je veoma dosadno.
  • Novosađanin

    06.07.2022 05:21
    ...
    Jonsko uvek nahladnije a Sredozemno najtoplije i najslanije
  • Dusan Dzigurski

    05.07.2022 23:00
    Za mene je Strand najbolja plaza na svetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja