FOTO Preporučujemo: Aliki - prelepa plaža na Tasosu sa ostacima antičkog grada

Aliki je lepa uvala i jedna od najpoznatijih plaža na Tasosu.
FOTO Preporučujemo: Aliki - prelepa plaža na Tasosu sa ostacima antičkog grada
Foto: 021.rs
Nalazi se južno od Limenasa, na 30 kilometara udaljenosti.
Aliki plaža je glavna plaža malog i istoimenog kompleksa ukopanog u zelenoj uvali. U blizini plaže se nalaze ruševine i arheološka nalazišta antičkog grada.
Sama plaža ima sitan i beo pesak, dok je more čisto i idealno za kupanje. Plaža je okružena maslinjacima i borovim šumama. Na plaži se nalaze taverne i barovi.
 
 
Postoje zapravo dve plaže sa istim imenom Aliki - ona poznatija koja se vidi sa magistrale, i vetrovita uvala Aliki kod arheološkog nalazišta.
 
 
Glavna uvala Aliki je uska, peščana plaža sa nestvarno tirkiznom bojom mora.
 
 
Ovo je najposećenija plaža i jedina na kojoj ima kupača od aprila do kraja oktobra. Tokom jula i avgusta na ovoj plaži je uglavnom velika gužva, naročito tokom vikenda kada ostrvo posećuju Grci iz kontinentalnog dela, pa vam savetujemo da svoj plan obilaska ostrva podesite tako da Aliki ne posetite subotom ili nedeljom.
 
 
Aliki je poznata po veoma sitnom pesku, poput brašna i na obali i u vodi. Dubina se postepeno povećava te je plaža idealna za decu, ali i za plivače jer nema dugog plićaka. Voda je toliko prozirna da i na velikoj dubini možete jasno videti dno i morski svet. U levom delu plaže ima hlada, ali i kamenja u vodi.
 
 
Poslednjih godina morske struje su sa plaže odnele pesak, pa je sada ulaz u more na nekim delovima kamenit. Aliki je raj za ronjenje i snorkeling.
 
Na desnom delu plaže ima mnogo ravnih stena na kojima se možete sunčati. U zaleđu plaže i pored magistrale na proširenjima postoje mesta za parkiranje automobila. S obzirom na to da na plaži uglavnom ima gužve, dešava se da bude teško pronaći slobodno mesto, pa je preporuka da se na ovu plažu porani.
 
Preko rta, na kojem se nekada nalazio kamenolom, vodi uska stazica do druge uvale, takozvane "vetrovite uvale Aliki".
 
 
Ukoliko imate vremena, lepo je da se prošetate tom stazicom i njom dođete do druge plaže. Ukoliko nemate vremena za šetnju po suncu, onda do vetrovite uvale možete doći prečicom kroz kapiju koja se nalazi neposredno iza restorana na mirnoj uvali Aliki. Tako će vas lepa stazica odvesti do vetrovite uvale i antičkog, arheološkog nalazišta i veoma slikovitog predela.
 
 
Na vetrovitoj uvali obično nema gužve. Plaža većim delom nije peščana i nema bezbedno dno zbog oštrog i klizavog kamenja pa nije preporučljiva za decu, ali je zato pogodna za ronioce. Samo levi deo uvale je peskovit. Ova neobična plaža je okružena stenama i zidinama koje predstavljaju ostatke antičkog naselja, klupicama, drvećem.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.