Pojedini vlasnici apartmana u Srbiji značajno digli cene, posete ipak rekordne

Zbog rasta cena i inflacije ove godine skuplje je letovanje i u inostranstvu i u Srbiji.
Pojedini vlasnici apartmana u Srbiji značajno digli cene, posete ipak rekordne
Foto: 021.rs
Ako je suditi po izjavama turističkih radnika, to za sada ne utiče na posetu gostiju prenosi RTS.
Na više cene moraju da računaju i oni koji se prijavljuju za vaučere od 15.000 dinara za odmor na jesen.
Da bi zadržali radnu snagu, plate u ugostiteljstvu i hotelijerstvu su porasle i samim tim proizvod mora da poraste.
 
"Ono što je moje mišljenje je da su hotelijeri ranije davali mnogo jeftino i da sad polako dolaze na tržišnu cenu proizvoda koji zaslužuju", kaže Aleksandar Vasiljević, Udruženje hotelijera i restoratera Srbije HORES.
 
U hotelima, restoranima cena je porasla za nekih dvadesetak posto. "Naravno imputi su porasli morali smo i mi naše cene povećavati, tj. korigovati sa stanjem na tržištu", dodaje Dalibor Sekulić, menadžer prodaje hotelsko-ugostiteljskom preduzeću na Paliću.
 
Ali to ne utiče na posetu turista, pokazuju podaci koje iznose turistički radnici širom zemlje.
 
"Ako gledamo podatke za prvih pet meseci ove godine, mi smo ostvarili za sada rekordne parametere kada su i noćenja i dolasci u pitanju. Ako govorimo o Paliću, Palić ima 94 posto rasta u noćenjima, Subotica ima preko 120 posto rasta u noćenjima", navodi Aleksandar Medaković, direktor Turističke organizacije Subotice.
 
"Interesovanje je ogromno i primera radi da pomenemo da se apartman u privatnom smeštaju na Zlatiboru može pronaći već od nekih 15 evra po osobi dnevno u zavisnosti gde se on nalazi, dok polupansion u hotelskom smeštaju u hotelima tri zvezdice se kreće već od nekih 35 evra", naglašava Vladimir Živanović, direktor Turističe organizacije Zlatibora.
 
U luksuznijim ide od osamdesetak evra pa naviše, u zavisnosti od paketa. Čini se da rast cena za sada ne odvlači turiste. 
 
Upravo kada je država povećala vrednost vaučera, čule su se kritike da su pojedini vlasnici apartmana nerealno podigli cene. Potvrđuju to i u turističkoj agenciji u Vrnjačkoj Banji, mada kažu da je većina bila realna.
 
"Stanodavci su povećavali otprilike deset do dvadeset odsto, s tim što kod pojedinih cena je otišla i preko 50 odsto više. Ono što su moja saznanja je da će eventualno doći do određenih sankcija, jer je nerazumno podići cene toliko", ističe Sandra Dramićanin, vlasnica turističke agencije u Vrnjačkoj Banji.
 
Takve slučajeve treba da reši inspekcija, kažu u turističkoj organizaciji. Manja povećanja obrazlažu većim interesovanjem za ležajem u Vrnjačkoj Banji i bogatijom ponudom.
 
"Svi su uložili u apartmane u ovom nekom proteklom periodu. Apartmani su kategorisani za jedan viši nivo usluge i to je naravno pratilo i povećanje cena, ali ne u svim, već u određenom broju kvalitetnijih aprtmana koje Vrnjačka Banja ima", navodi Ivan Trifunović, direktor Turističke organizacije Vrnjačka Banja.
 
Intersovanje za odmor u Srbiji ne jenjava ni posle ukidanja restrikacija za putovanja u inostranstvo.
  • Turista

    08.08.2022 11:49
    Ove godine me jos Srbija vidi, i vise ne! Da Konaciste Sunce Inn podigne cenu za 40% i da o tome ne obavesti korisnika usluge koji je rezervisao po ceni od pre mesec dana, to nema nikakvog smisla! Kriza u Ukrajini, utice na posteljinu i pravljenje lepinje i domaći kajmak. Ma ajde bre tutanj iz drzave.
  • Turizam u Srbiji

    16.07.2022 20:59
    Sve je to lepo imamo mi divni mesta za obići ali nažalost što smo ljudi koji ne održe reč čak i kada dobiješ rezervaciju zakazano datumom plaćena rezervacija pet dan pred polazak dobiješ obavještenja o promjeni cene a sa moji trideset posto od januara raspolažu za te pare mogo sam da letujem na moru negdje mislim da smo preskupi ida sljedeće godine sa ovim cenama neće popuniti hotele .sada treba još doplata za nas troje po trideset posto taman to što smo dali sada smo izgubili.
  • Dejan

    16.07.2022 20:48
    ccccc
    Verovatno ce se bolje osecati sa 20-30-50 evrici vise u svom steku, klasicna boles u srba, kad nekog zavrnu, bolje se osecaju, sa takvima nikad ne zelim posao, sto bi rekli nasi stari u Vojvodini, nista preko Dunava za posao,neka hvala !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.