Letujete u Crnoj Gori - koliko će vas koštati novi auto-put?

Počela je da se naplaćuje putarina za auto-put Smokovac-Mateševo u Crnoj Gori.
Saobraćaj prioritetnom deonicom auto-puta je prvih sedam dana bio besplatan. Putarina za motore iznosi 1,5 evra, za putnička vozila 3,5 evra, a za kamione i autobuse 17 evra.
Prema zvaničnim podacima Monteputa, novootvorenom deonicom je od 14. do 18. jula prošlo 81.246 vozila. Potrošnja goriva na auto-putu je povećana zbog velikog uspona, budući da se sa 60 metara kod Smokovca deonica diže na 1.100 metara nadmorske visine. Vozačima su, do izgradnje objekta u Gornjim Mrkama, na raspolaganju pumpe na izlazu iz Podgorice i jedna u Kolašinu, prenosi Bankar.me.
Prostornim planom definisano je da na auto-putu od Bara do Boljara bude izgrađeno ukupno 11 benzinskih pumpi, u okviru kojih će biti parkinzi, informativno-turistički punktovi, služba prve pomoći. Na tom prostoru biće i restoran sa terasom od minimum 120 mesta i etno kuhinjom kapaciteta od 500 obroka dnevno.
 
Na izlaznom delu benzinske stanice biće postavljeni posebni servisi za popravku putničkih automobila i teretnih automobila i autobusa, kao i šlep služba i zaklonjeni parking za havarisana vozila.
 
Prioritetna deonica auto-puta je dugačka 41,5 kilometara, ima 20 mostova na glavnoj trasi i devet na rampama petlji, dva nadvožnjaka, osam podvožnjaka, 7,2 kilometra betonskih zidova i 16 dvocijevnih tunela. Deonica ima četiri petlje, sa naplatnim rampama, na kojim se ostvaruje veza auto-puta sa postojećim stanjem, a to su - Smokovac, Pelev Brijeg, Veruša i Mateševo. Maksimalna brzina kretanja ograničena je na 100 kilometara na sat.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja