Vatreni crv se pojavio u Jadranskom moru i ubo dete

Na hrvatskom primorju pojavio se vatreni crv i ugrizao jednog dečaka.
Na plaži u Rogoznici u subotu dete (10) je ugrizao vatreni crv. Do nesreće je došlo prilikom igre u plićaku pa je dečak završio u Hitnoj pomoći. 
Detetova majka je za 24sata.hr ispričala kako se sve dogodilo.
"Šimun je bio u plićaku sa dosta ostale dece. Crv je ugrizao samo njega. Neposredno nakon ugriza, osetio je jako peckanje te su krenuli plikovi po ruci. Na mestu ugriza bilo je dosta malih iglica, kao rasuto staklo i to je širilo otrov. Ja sam ga odvezla u Hitnu jer je bol počeo da se širi i ispod pazuha. U Hitnoj su bili jako predusretljivi, dete je dobilo injekciju i kremu protiv opekotina. Ruka ga je pekla ceo idući dan, sada je bolje", rekla je mama.
 
Dr Maja Krželj je prošle sezone objasnila koliko opasan može biti vatreni crv. Ona govori da su opasni zato što imaju na sebi sitne igle, tzv. četinu, a izlučuju i koktel toksina kako bi usmrtili plen, te da nisu opasne životinje koje napadaju ljude niti na njih mogu da skoče.
 
"Reč je o sporim životinjama koje se hrane bodljokošcima, morskim zvezdama, meduzama tj. koralima, ali su i strvinari. Poslednje dve godine javilo se dosta ribara kojima su, ako naiđu na vršu s ribom, crvi napali vrše i pojeli svu ribu", kaže ona.
 
Vatreni crv može biti dugačak do 35cm, ali najčešće su dugački pet do deset centimetara. U slučaju bliskog susreta čoveka s vatrenim crvom najpre treba izvaditi bodlje koje će on zariti u kožu žrtve.
 
"Jarkih su boja, a u prirodi je to signal drugim vrstama da je reč o otrovnoj životinji pa ih ne diraju. Zbog živih boja i izgleda vatreni crvi su ljudima možda zanimljiviji, pa zato pokušavaju da ih uzmu u ruku i dodirnu. Tad se životinja brani i može da povredi čoveka, pa treba upozoriti kupače i ronioce da im se ne približavaju te da ih ostave na miru", objasnila je dr Krželj.
 
Budite jako oprezni na plaži i pokušajte da pripazite na svoju decu. Ako kod svog deteta vidite slične simptome, odmah ga odvedite u hitnu, preporuka je lekara.
  • Barba

    09.08.2022 10:43
    sve staro
    Ima ga već nekoliko godina. Ne može da ujede. Opeče dlačicama samo ako ga uhvatiš rukom. Kao meduza ožari, samo intenzivnije i traje malo duže. Na dnu je, veoma spor, nema neke opasnosti...
  • Vanja

    09.08.2022 08:31
    Fb
    Ja sam juče našao preko Facebooka ženu koja će da mi čuva decu u plićaku dok se ja odmaram u kafiću.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.