Pojasevi u autobusima obavezni na svim sedištima kada voze decu

Agencija za bezbednost saobraćaja još jednom podseća zadužene za organizovani prevoz dece na uslove koje moraju da ispune vozači i vozila kojim se obavlja takav prevoz.
Pojasevi u autobusima obavezni na svim sedištima kada voze decu
Foto: Pixabay

Kako navode, organizator je dužan da najkasnije 48 časova pre polaska obavesti policiju o prevozniku, mestu i vremenu polaska, broju angažovanih autobusa, broju angažovanih vozača i broju prijavljene dece i drugih osoba koje idu na put.

Vozač mora imati najmanje 27 godina, da je psihofizički sposoban da bezbedno upravlja vozilom, da ima lekarsko uverenje o sposobnosti koje nije starije od godinu dana, da je pre započinjanja radnog dana u kojem se obavlja prevoz koristio dnevni odmor u neprekidnom trajanju od najmanje 11 časova, kao i da poseduje vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije i kvalifikacionu karticu profesionalnog vozača.
Organizovani prevoz dece obavlja se autobusom koji poseduje potvrdu o tehničkoj ispravnosti vozila ne stariju od 30 dana i koji ima  sigurnosne pojaseve za sva deklarisana sedišta.
 
Agencija podseća da autobus ne sme krenuti ukoliko sva deca nisu propisno vezana sigurnosnim pojasem.
 
Takođe, podsećaju da grupa od tridesetoro dece mora imati najmanje jednog pratioca, dok je za grupu veću od tridesetoro dece potrebno da bude prisutno najmanje dva pratioca.
 
Zakonom o bezbednosti saobraćaja brzina autobusa kojim se prevoze deca ograničena je na 70 km/h, a na auto-putu na 90 km/h.
 
Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja u Srbiji je u poslednje tri godine stradalo osamdesetpetoro dece koja su bila u autobusima.
  • Ana

    21.09.2022 13:44
    "U Srbiji je u poslednje tri godine stradalo osamdesetpetoro dece koja su bila u autobusima."

    Pa ovo je užas. Užas!
  • David

    17.09.2022 07:07
    primena nikakva
    Mnogo toga je obavezno ali se malo toga primenjuje
  • Haha

    17.09.2022 00:27
    Lol
    Ne sećam se kad sam se zadnji put vozio u autobusu koji je uopšte imao bilo kakve pojaseve (osim za vozača)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.