VIDEO: Zagreb dobio Muzej novog talasa

Muzej novog talasa otvorio je u petak svoja vrata, uz veliki broj posetilaca.
Mlađi posetioci su mogli saznati šta su Zagrepčani slušali i čitali tokom 1980-ih, dok su se oni stariji podsetili kulturne bogate decenije u kojoj su odrastali.
"Želeli smo da ovekovečimo strast, ljubav i polet iz 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, kada je Zagreb bio evropska prestonica muzike, kada su Melody Maker, New Musical Express i drugi listovi pisali o onome što se događalo u Zagrebu, Beogradu, Ljubljani i Novom Sadu", poručili su na otvaranju osnivači muzeja.
"Zašto Muzej novog vala? Pa zato jer 10 godina umetničkog buma u Zagrebu to zaslužuje. Nekome će on poslužiti kao edukacija, a u nekome će pobuditi nostalgiju, nostalgiju za vremenom kada smo bili mladi", rekao je, uoči otvaranja, jedan od osnivača Aleksandar Črček.
 
Fotografije bendova novog talasa, plakati koji pozivaju na koncerte na popularna odredišta kao što su Lapidarij, Kulušić, Jabuka, SC, rukopisi pesama, primerci lista "Polet" iz druge polovine 1970-ih i brojnih stripova, među brojnim su eksponatima u muzeju.
 
Zajedno s fićom i stojadinom parkiranima u dvorištu ispred ulaza u muzej podsećaju na muzički i kulturni pravac zaslužan za afirmaciju panka i roka, kao i za pomeranje granice slobode govora, s obzirom na to da su tadašnji novinski tekstovi i tekstovi pesama neretko sadržali i kritiku socijalističkog sistema koji se u spomenutom periodu borio s visokom inflacijom, zaduženošću i nestašicama u trgovinama.
 
"I među današnjim klincima ima onih koji prate tu muziku i tekstove. Važno je da nove generacije na ovoj adresi mogu saznati kako smo živeli, kako smo bili buntovni i kakva je bila naša mladost", kazala je direktorka Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld.
 
 
Muzej novog talasa opremljen je zahvaljujući brojnim donacijama protagonista toga vremena, uključujući književnike, umetnike, muzičare i autore stripova.
 
Muzej će takođe biti domaćin promocija knjiga, muzičkih izdanja i mesto druženja, najavili su osnivači.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja