Zašto avioni najčešće lete na visini od 11.000 metara?

Uobičajena situacija za putnike je da prilikom leta i obraćanja pilota čuju kako izgovara: "Dame i gospodo, sada smo na našoj visini letenja od 36.000 stopa (11.000 metara)".
Zašto avioni najčešće lete na visini od 11.000 metara?
Foto: Pixabay
Zašto se najčešće bira ta visina postoji niz razloga.
Prema USA Today, uobičajena visina letenja za većinu komercijalnih aviona je između 33.000 (10.000 metara) i 42.000 stopa (ca. 13.000 metara), ili između šest (9.000 metara) i gotovo osam milja (12.000 metara) iznad nivoa mora. Tipično, avioni lete na visini oko 10.000 i 11.000 metara.
Područje se naziva donja stratosfera, koja je neposredno iznad troposfere, najnižeg dela atmosfere, prema UCAR Centru za naučno obrazovanje. Letenje u ovom području ima mnoge prednosti koje ga čine jednim od vodećih načina da putnici stignu s jednog mesta na drugo.
 
Najveći razlog za ovu visinu leži u efikasnosti goriva. Redak vazduh stvara manje otpora, što znači da avion potroši manje goriva kako bi održao brzinu.
 
Let na većoj nadmorskoj visini znači da avioni mogu izbeći ptice (obično), dronove i lake letelice i helikoptere koji lete na nižim visinama.
 
Takođe, smer u kojem vaš avion putuje može uticati na visinu na koju će se popeti. Avioni koji lete prema istoku leteće na neparnim visinama, a svi ostali smerovi leteće na parnim visinama. Rute koje idu u istom smeru takođe se često planiraju tako da su avioni 1.000 stopa (300 metara) jedan iznad ili ispod drugog kako bi se izbegao sudar.
 
Prema USA Today, let na većoj nadmorskoj visini takođe može minimalizovati turbulencije.
 
Nadmorska visina takođe može pilotima dati jednu dragocenu prednost kada su u vazduhu: vreme. Prema Travelleru, ako se dogodi nešto što bi zahtevalo hitno sletanje, visina daje pilotima mnogo više vremena da poprave situaciju ili pronađu sigurno mesto za sletanje nego da su u lakom avionu koji leti na 3.000 metara.
  • Sale

    17.11.2022 12:07
    11000 metara
    Prvi put kad sam leteo avionom preko Royal Charter Service-a moram priznati da sam se uplasio let je bio iznad oblaka dok sam ziv pamticu taj moj prvi let.
  • PPP

    17.11.2022 09:53
    Zabboravili ste da pomenete jetstream

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.