Zašto je količina tečnosti koju možete uneti u avion ograničena na 100 ml?

Ograničenje tečnosti koju možete uneti u avion uspostavljeno je nakon što je je britanska policija otkrila terorističku zaveru koja je uključivala paljenje tečnog eksploziva.
Zašto je količina tečnosti koju možete uneti u avion ograničena na 100 ml?
Foto: Pixabay
Propis koji dopušta unošenje samo 100 ml tečnosti, gelova i aerosola u avion uveden je 2006. godine, nakon što je britanska policija otkrila terorističku zaveru za paljenje tečnog eksploziva koji se nalazio u sedam putničkih aviona koji su putovali iz Velike Britanije u SAD i Kanade.
Navodno je Britanac iz Birmingema, Ahmed Ali, posredovao u povezivanju kreatora zavere i Al Kaide. Policija je u njegovom prtljagu pronašla bezalkoholno piće u prahu, "tang", i veliki broj baterija, što je izazvalo uzbunu među vlastima.
Kasnije je otkriveno da su krivci konstruisali naprave nalik na bombe od boca s pićem, koje su zatim planirali da detoniraju u avionu.
 
Ubrzo nakon toga, uvedeno je i ograničenje tečnosti u ručnom prtljagu, uz nekoliko izuzetaka poput dečije hrane, koju su putnici morali da probaju pre nego što je unesu u avion.
 
Nakon toga je neko vreme bila potpuna zabrana unošenja tečnosti u avion, ali kasnije je stavljeno ograničenje od 100 ml na dopuštenu količinu.
 
Ograničenje na tečnosti uvedeno je upravo iz razloga što je zahtevan zadatak pregledati tečnosti i utvrditi da li je reč o pretnji.
 
Međutim, postoje brojni ustupci za ovo ograničenje, koji uključuju lekove na recept, tečnosti za održavanje u životu i formulu za bebe.
 
Takođe, osmišljavaju se nove tehnologije za boljukontrolu tečnosti na aerodromima i kako bi se rešila ograničenja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.