FOTO, VIDEO: Na najopasniji aerodrom na svetu samo osam pilota sme da sleti

Ovaj aerodrom se nalazi na 2.235 metara nadmorske visine, a okružen je vrhovima planina koji dosežu i 5.500 metara.
Internacionalni aerodrom Paro u Butanu je jedini međunarodni aerodrom od četiri koliko postoji u ovoj državi. Smatra se jednim od najopasnijih, a samo osam pilota može da sleti.
Letovi ka ovom aerodromu su dozvoljeni samo u toku dana, odnosno od izlaska do zalaska sunca. Bio je do 2011. godine jedini u Butanu.
Izgradnja je počela 1968. godine uz pomoć helikoptera i vojske Indije, a prvu avio-kompaniju je Butan dobio 1981. godine.
 
 
Osim pilotskih zahteva, odnosno velike ekspertize, samo retki avioni mogu da lete do Butana. Jedine države koje lete do Butana su Indija, Bangladeš, Tajland, Nepal i Singapur.
 
 
Otežavajuća okolnost za pilote je što nakon preletanja vrhova visokih 5.500 metara, moraju da slete pod uglom od 45 stepeni zbog naglog pada visine. 
 
  • Banderaš

    18.12.2022 18:11
    Voolin
    Vulin je deveti koji sme da sleti i to u rikverc!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja