Ove evropske zemlje proglašene su najsigurnijim za putnike

Američka kompanija "Berkshire Hathaway Travel Protection" predstavila je listu najsigurnijih zemalja za putovanje u 2023. godini.
Ove evropske zemlje proglašene su najsigurnijim za putnike
Foto: Pixabay
Od ukupno 15 predstavljenih njih 11 je s područja Evrope, a prvo mesto zauzela je Holandija.
Nekoliko faktora doprinosi rangiranju, uključujući rezultate ankete ljudi koji su posetili destinacije, Globalni indeks mira (GPI), najnovije savete o putovanju američkog Stejt Departmenta i GeoSure Global rezultate, koji kombinuju kriminal, zdravlje i upozorenja putnicima za veće gradove. Međutim, neke zemlje, poput Finske, nisu bile uključene u analizu.
Izvan Evrope, Australija, Kanada, Novi Zeland i Ujedinjeni Arapski Emirati su takođe bili na listi najsigurnijih.
 
Ovo je 11 evropskih zemalja koje su se plasirale na rang listi: Belgija, Velika Britanija, Irska, Španija, Švajcarska, Švedska, Nemačka, Norveška, Island, Danska i Holandija.
 
Belgija je jedna od najsigurnijih zemalja na svetu i zauzima 15. mesto na BHTP listi i 22. na GPI. Najveća pretnja u ovoj državi može biti unos kalorija. Američki Stejt Department ovu zemlju, zajedno s mnogim drugim, svrstava u kategoriju nivoa 2, savetujući putnike da, međutim, budu "oprezni" zbog moguće pretnje od terorizma.
 
Velika Britanija - Ova zemlja je na BHTP listi 14. najsigurnija zemlja na svetu, u odnosu na 18. prošle godine, a nalazi se na 34. mestu GPI. Opet, američki Stejt Department svrstava zemlju u kategoriju 2. nivoa zbog moguće pretnje od terorizma
 
Irska - Iako je malo pala na lestvici, Irska je na 12. mestu među 15 najboljih destinacija na godišnjoj BHTP-ovoj listi najsigurnijih zemalja sveta. Takođe zauzima treće mesto na GPI i ima ocenu na nivou 1.
 
Španija - Ova zemlja je jedna od najpopularnijih svetskih destinacija za odmor i, na sreću, prilično je sigurna. Nalazi se na 11. mestu na listi najsigurnijih zemalja sveta prema BHTP-u i nalazi se u top 30 GPI. Stejt Department je takođe svrstava u kategoriju 2. nivoa.
 
Švajcarska - Ova planinska zemlja je rangirana na devetu poziciju na BHTP-ovoj listi, na 11. na GPI-u i nalazi se u najnižoj kategoriji američkog Stejt Departmenta, nivo 1.
 
Švedska - Švedska je na ukupno osmom mestu na BHTP-ovoj rang-listi, nakon četvrtog mesta u 2022. Ona takođe pada na 26. na GPI. Međutim, stopa kriminala je niska, a nasilni zločini su izuzetno neuobičajeni i, poput Švajcarske, američki Stejt Department je svrstava u najnižu kategoriju.
 
Nemačka - Nemačka je na sedmom mestu na BHTP listi - u odnosu na deveto mesto prošle godine - i 16. na GPI. Sjedinjene Američke Države su joj dodelile nivo 2 zbog moguće pretnje od terorizma.
 
Norveška - Norveška zauzima peto mesto na BHTP-ovoj listi i 17. na GPI. Takođe se može pohvaliti upozorenjem za putovanja prvog nivoa - najnižem.
 
Island - Ostrvska zemlja je zauzela treće mesto na BHTP-ovoj listi najsigurnijih mesta za putovanje u 2023. godini, u odnosu na prvo mesto prošle godine. Uprkos blagom padu, severnoevropska zemlja i dalje je rangirana kao najmirnija zemlja na svetu prema GPI. Takođe, dodeljen joj je najniži nivo opasnosti za putovanje iz SAD-a.
Danska - Još jedna skandinavska zemlja se takođe nalazi na listi. Na drugom mestu prema BHTP-u, Danska je jedna od najsigurnijih zemalja sveta i, kao dodatni bonus, Kopenhagen je na prvom mestu u Indeksu sigurnih gradova 2021. godine. Američki Stejt Department ovu skandinavsku zemlju stavlja u najnižu kategoriju, dok je GPI stavlja na četvrto mesto.
 
Holandija - Ova zemlja je na prvom mestu na BHTP-ovoj listi najsigurnijih zemalja i 21. na GPI. Američki putnici koji su bili ispitani prepoznali su Amsterdam kao jedan od najsigurnijih gradova na svetu. SAD joj dodeljuje nivo 2 savetodavne mere za putovanje, opet zbog pretnje od terorizma.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.