Najduži kopneni put na svetu: Proteže se od Kejptauna do Magadana u Rusiji

Najduži kopneni put na svetu iznosi 14.000 milja (22.387 km) od Kejptauna u Južnoj Africi do Magadana u Rusiji.
Najduži kopneni put na svetu: Proteže se od Kejptauna do Magadana u Rusiji
Foto: Pixabay (ilustracija)
Zasluge za ovu dugačku rutu pripadaju korisniku Reddita koji ju je nacrtao na Google mapsu 2019. godine tvrdeći da je to najduža moguća pešačka udaljenost. Ova ruta ne zahteva letove, trajektne ili druge prelaske brodom, samo otvoreni puteve i mostove. Ruta vodi hrabrog putnika gore kroz Afriku, pored Sueckog kanala, kroz Tursku, centralnu Aziju i preko Sibira do Magadana.
Entuzijasti koji se upuste u ovu avanturu svoj put će početi sveži i puni energije, a prva prepreka biće im Stona planina u blizini Kejptauna.
Prilikom ovog dugog puta proći ćete kroz Bocvanu, sledeća stanica je Zambija, gde ćete moći da posetite Viktorijine vodopade. Ovaj vodopad se nalazi na reci Zambezi na granici između Zambije i Zimbabvea i najveći je vodopad na svetu, širok 1.708 metara. Od Gaboronea u Bocvani do Viktorijinih vodopada, ovo je lep i lagan deo od 22 dana.
 
Kao poslednje preostalo klasično svetsko čudo, piramide se moraju videti. Za put o juga Afrike do Egipta biće vam potreban 181 dan odnosno šest meseci.
 
Od jednog svetskog čuda piramida Egiptu do drugog Petre u Jordanu, trebaće vam samo dve nedelje. Smeštena na jugu zemlje, ovo arheološko nalazište je izuzetno dobro očuvano i sadrži svetski poznati hram Al-Khazneh (Riznica), kitnjastu građevinu usečenu u stenu od peščara. Veruje se da je bio mauzolej nabatejskog kralja Arete IV, najpopularnija je turistička atrakcija u Jordanu.
 
 
Foto: Facebook
 
Sledeća stanica je jezero Van u Turskoj. Sa slikovitim stazama oko jezera i mnoštvom udaljenih hotela za boravak, ovo je savršeno mesto za opuštanje i upijanje fascinantne istorije. Od jermenskih kraljevstava do mongolskih osvajanja, jezero je u srcu nekih od najvećih svetskih imperija. Za ovaj deo puta biće vam potrebno pet nedelja.
 
Vaša poslednja stanica pre Rusije je Gruzija, pa uživajte u malom urbanom predahu u prekrasnom glavnom gradu Tbilisiju. Sa svojim kaldrmisanim starim gradom i kućama sa crvenim krovovima. Prošetajte gradom, razgledajte njegove istorijske crkve, zgrade u stilu art nouveau i sovjetske blokove. Od Vana do Tbilisija putovanje traje 16 dana.
 
I na kraju stigli ste u Rusiju, ali nažalost putovanje je daleko od kraja. Kako se krećete dalje na severoistok, temperature padaju, predeo postaje sve manje neplodan. Putovanje kroz Rusiju do konačne destinacije trajaće 253 dana odnosno osam meseci.
 
Najduži kopneni put na svetu od Kejptauna (Južna Afrika) do Magadana (Rusija) iznosi 22.387 kilometara, a za prelazak su potrebna 4.492 sata putovanja, odnosno 187 dana hodanja bez prestanka ili 561 dan hodanja osam sati dnevno. Na ruti prolazite kroz 17 zemalja, šest vremenskih zona i sva godišnja doba.
  • Joca

    04.02.2023 12:30
    neka hvala
    Iz toplog u zaleđeno
  • Salle

    15.01.2023 11:06
    187 dana hodanja bez prestanka?!?
    To bi Čak Noris prepišo za dan, a Aca za 15 minuta pauze izmedju dva sastanka sa Putinom i Bajdenom!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.