VIDEO: Bajkovita ruta Nemačke koja obuhvata 50 gradova i sela

Na proputovanju Nemačkom rutom bajki ispuniće vam se što god poželite. Bilo da spavate u hotelima-dvorcima ili onima s pogledom na dvorce.
 VIDEO: Bajkovita ruta Nemačke koja obuhvata 50 gradova i sela
Foto: Pixabay
Pedesetak nemačkih gradova i sela od reke Majne do Severnog mora pokrenulo je 1975. projekat koji je stvorio Nemačku rutu bajki, a podnaslov bi mu mogao biti "Stopama braće Grim".
Ruta započinje u Hanauu, mestu u kojem su rođena braća Grim, i vodi sve do Bremena, u koji su njihovi neobični svirači otišli u potrazi za boljim životom. Osim u Hanauu, braća su živela i u Steinauu an der Štrase (oba su danas službeno "gradovi braće Grim") te u Marburgu, Kaselu, Getingenu i Berlinu. Nemačka ruta bajki povezuje sve te gradove i životne faze poznate braće, osim Berlina.
Svake godine Hanau organizuje Festival braće Grim, a u Steinauu možete videti kako su živeli kao deca. Kasel još uvek čuva njihove privatne primerke Dečjih i domaćih priča, kako je, naime, nazvano prvo izdanje bajki koje su braća prikupila i zapisala.
 
Folkloristika, odnosno prikupljanje narodnih priča, bio je samo manji deo interesovanja braće Grim. Kada su kao studenti na Univerzitetu Marburgu počeli da beleže narodne bajke i pesme, bili su još tinejdžeri, a Getingen ih pak spominje kao politički angažovane naučnike.
 
Mnoga mesta duž rute bajki naglašavaju svoju povezanost i s drugim poznatim pričama, legendama ili likovima. Druga mesta ponosno čuvaju svoje veze s bajkama u samom nazivu mesta, kao "Zemlja Crvenkape".
 
Bajkovita ponuda
 
Na proputovanju Rutom bajki ispuniće vam se što god poželite: od čarobnih pejzaža do atraktivnih usputnih stajališta, iscrpnih vodiča i zlata vrednih saveta. Bilo da spavate u hotelima-dvorcima ili onima s pogledom na dvorce, vaši će jastuci biti namešteni kako i treba da budu u bajci. U romantičnim parkovima, tematskim muzejima, na mističnim šumskim putevima ili oživljenim bajkovitim scenama kroz kostimirane ture, večeri pripovedanja i prigodne scenske programe, čak i ako ste davno prestali verovati u bajke - mogli biste se predomisliti.
 
 
Tokom čitave godine duž ove rute priređuju se festivali, mjuzikli, smišljaju izleti.
 
Čak i ako naletite na miran dan, on će očas postati sve samo ne dosadan ili običan kada iznenada sretnete Crvenkapicu u starom gradu Alsfelda ili odlučite da se počaste tortom od žaba ili večerom s Zlatokosom.
 
Zapravo, kad god se na njoj nađete, ova jedinstvena ruta duž koje se smenjuju živopisni pejzaži, dvorci i palate, zabačena sela i gradovi posebnog šarma dobro će vas ugostiti i povesti u svoj začarani svet.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja