VIDEO: Francusko selo "zarobljeno" u prošlosti proglašeno jednim od najlepših na svetu

Prema američkom turističkom časopisu "Travel + Leisure", malo pitoreskno mesto smešteno na vrhu stene na nadmorskoj visini od 340 metara, spada među najlepša sela na svetu.
VIDEO: Francusko selo "zarobljeno" u prošlosti proglašeno jednim od najlepših na svetu
Foto: Pixabay
Reč je o mestu Gord u Francuskoj, a ovaj dragulj Provanse svake godine privlači posetice iz celog sveta zbog svoje bezvremene lepote, kulturnog bogatstva i šarma. Sada u proleće, Gord je posebno čaroban zbog svih boja i mirisa prirode koje vredi doživeti.
Istorija Gorda seže u rimsko doba, ali tokom srednjeg veka selo je poprimilo svoju današnju konfiguraciju s uskim ulicama, nadsvođenim prolazima, šarmantnim kućama i fascinantnim srednjovekovnim dvorcem koji gleda na dolinu. Vekovima je napredovao zahvaljujući poljoprivredi, a posebno je poznat po proizvodnji keramike, tradiciji koja traje i danas.
Lepota ovog mitskog sela leži u njegovoj arhitekturi, s uređenim kamenim zgradama koje se savršeno uklapaju u okolni predeo kojim dominira veličanstvena priroda. Izgrađen u 11. veku, proširivan i obnavljan tokom veka, dvorac Gord jedno je od najimpresivnijih mesta koja vredi posetiti, a danas nudi prekrasan pogled s njegovih zupčastih kula i bedema.
 
 
Tržnica u Gordu nezaobilazan je događaj koji se održava svakog utorka ujutro na trgu dvorca, a predstavlja još jedan vrhunac kulturnog života sela. Posetioci mogu otkriti lokalne proizvode, rukotvorine i suvenire iz ove čarobne francuske regije.
 
Gord je takođe popularna lokacija za snimanje filmova i televizijskih emisija zbog svoje autentične atmosfere.
  • Da

    30.03.2023 11:34
    Je naše
    Kako bi naši investitori to prepraviti u šoping centre i luksuzne stanove !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja