U Nemačkoj predstavljena jedinstvena karta za gradski prevoz za celu državu

Nemačka je predstavila novu jedinstvenu kartu za gradski prevoz po paušalnoj ceni koja važi za celu zemlju u iznosu od 49 evra.
U Nemačkoj predstavljena jedinstvena karta za gradski prevoz za celu državu
Foto: Pixabay
Karta "Deutschland-Ticket" nudi pristup bez limita nemačkom sistemu autobuskog i metro saobraćaja, kao i lokalnim i regionalnim vozovima. Karta jedino ne obuhvata železničke linije brzog voza na dugim relacijama.
Vlasti se nadaju da će time doneti izvesno olakšanje potrošačima u vreme rasta inflacije i ohrabriti građane da koriste javni prevoz s ciljem zaštite okoline.
Ministar saobraćaja Folker Vizing rekao je da je ovo najveća reforma javnog transporta u istoriji Nemačke.
 
Udruženje nemačkih transportnih kompanija (VDV) očekuje da će ovu kartu kupiti oko 16 miliona ljudi, a već je prodato oko 750.000 karata.
 
I druge zemlje Evrope pokušavaju da nađu načine da privole ljude da više koriste gradski prevoz, a manje automobile. Među njima su Španija, Francuska i Austrija.
 
U Austriji, po ceni od 1.000 eura godišnje za takozvanu klimatsku kartu, može da se koristi gradski transport širom zemlje. Uspeh ove inicijative doveo je do pravog buma u korišćenju železničkog prevoza, saopštio je austrijski operator OBB.
  • ime

    19.05.2023 14:35
    uvek se poredimo sa drugim
    Velite u Njemačkoj idite tamo onda gde je lepo
  • Mile

    02.05.2023 17:58
    Karte
    A kod nas još uvek vozači prodaju karte kao pre 50 godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.