Grčka ili Turska: Koja destinacija je bolji izbor za letovanje?

Kada je reč o letovanju u inostranstvu, Grčka i Turska se često ističu kao popularne destinacije sa predivnim plažama, bogatom kulturom i ukusnom hranom.
Grčka ili Turska: Koja destinacija je bolji izbor za letovanje?
Foto: Pixabay

Međutim, kada se suočite sa izborom za letovanje između ove dve zemlje, pitanje postaje - koja destinacija je bolji izbor? 

Plaže i more: Uporedni pregled letovališta u Grčkoj i Turskoj
 
Ako se dvoumite između ove dve destinacije, pogledajte kakvu ponudu Turističke agencije Novi Sad imaju. Svakako, očekuje vas obilje predivnih plaža na oba mesta. Turska ima tirkiznu obalu, koja je poznata po nebeskoplavoj boji mora, a posebno se izdvaja Plava laguna u Oludenizu, ali i druge plaže, poput Ičmeler i Kabak Koyu. 
 
Ipak, Grčka u ponudi mnogo veći broj plaža. Sa preko 6.000 ostrva i 8.400 milja obale, ovo je zemlja s najdužom obalom u Evropi. Na ostrvima poput Krita, Zakintosa i Milosa nalaze se plaže koje oduzimaju dah, kao što su Elafonisi, plaža brodoloma ili Sarakiniko. 
 
Čak i skrivene plaže na malim ostrvima poput ostrva Hidre su predivne. Jedino što treba izbegavati ako želite plaže je Santorini, pošto to ostrvo nije baš poznato po njima.
Koja država nudi bolji noćni život
 
Mnogo mogućnosti za noćni život nudi Turska letovanje 2023, tako da nikada nećete ostati bez opcija. U Istanbulu, okrug Beyoglu ima raznoliku ponudu barova, uključujući klubove na krovovima s panoramskim pogledom na Bosfor. Bodrum je pun jahti koje privlače puno ljudi tokom letnjih meseci.
 
Grčka takođe nudi bogat noćni život duž svoje obale, od istočnog Egeja do Jonskog mora. Gotovo svako ostrvo ima svoj program zabave, a neka mesta su isključivo poznata po tome. Na primer, Ios i Mykonos su popularni na Kikladima. 
 
Dok su Faliraki na Rodosu i Kavos na Krfu poznati po nezaboravim žurkama. Na Kritu se nalazi Malia, dok se na Zanteu nalazi Laganas. U svakom slučaju, kakvu god vrstu žurke da tražite, ovde ćete je sigurno pronaći.
 
Koliko se istorija i kultura razlikuje
 
Kada pomislite na ove dve destinacije, sigurno razmišljate koliko obe države imaju dugu istoriju, a samim tim i zanimljive lokalitete za posetiti. Turska ima specifičnu arhitekturu, a samim tim i puno interesantnih palata i zamkova. 
 
Svakako, Istanbul je idealno mesto za početak istraživanja, s obzirom na stara utvrđenja otomanskih sultana i impresivne šetnje Velikom čaršijom, dok su mesta poput Pergamona, Efesa, Hierapolisa i Troje svetska baština UNESCO-a koja pružaja uvid u istoriju staru više od 2.000 godina.
 
Grčka takođe ima bogatu istoriju, a posetioci mogu uživati u nekim od najdragocenijih drevnih relikvija na planeti. Ako ste razmišljali šta biste mogli posetiti tokom Grčka letovanje 2023, proverite da li se na spisku nalaze Akropolj, impresivne citadele na Korintu, Knososu i Mikeni, kao i plutajući manastiri Meteora i stoička monaška utočišta na Svetoj Gori. Naravno, nemojte zaboraviti na hramove Apolona u Delfima.
 
Ukratko, oba mesta su fantastična za istraživanje različitih lokacija koje su ostavile svoj trag kroz istoriju.
Da li je hrana bolja u Grčkoj ili Turskoj?
 
Kuhinja Turske i Grčke je izuzetno slična, sa nekim zajedničkim jelima. Obe zemlje koriste maslinovo ulje, dok su oba regiona pod velikim uticajem Mediterana. Takođe, bogate su istorijskim i kulturnim nasleđem, što se ogleda i u njihovim kuhinjama.
 
Otkrivanje hrane u Turskoj je prava avantura fuzije istočnih i zapadnih ukusa. Posetom Zlatnom rogu ili Velikom bazaru u Istanbulu, otkrićete prodavnice začina, arapske čajdžinice, degustirati pivo od mente, ćevape sa roštilja, somune i saksuka salatu od povrća. 
 
U Turskoj, postoji koncept koji se zove mezze, a podrazumeva naručivanje mnogo malih jela , koje delite svi zajedno. Kao najomiljenije opcije većine, tu su lišće dolma pirinča, kofte kuglice i pecivo gozlema.
 
Hrana Grčke je takođe poznata širom sveta. Neka od najpoznatijih jela su musaka, giros, saganaki sir koji se peče na žaru i grčka salata. Opet, koncept meze je jednako važan u Grčkoj kao i u Turskoj. 
 
Takođe, naručujete mnogo malih jela da biste probali grčke umake kao što su taramasalata i tzatziki, uz planinski zeleniš i ribu sa roštilja direktno iz Egejskog mora. Kuhinje obe zemlje su pogodne i za vegetarijance, kao i ljubitelje mesa.
 
Koja destinacija je bolji izbor za letovanje - Grčka ili Turska?
 
Nakon što ste pročitali šta to sve ove dve zemlje nude, izbor vam verovatno nije bio težak. Iako su obe države prepune atrakcija i zanimljivih mesta za posetiti, Grčka je ipak u maloj prednosti. 
 
Turska ima bogatu istoriju, uključujući drevni grad Efes, tirkizno more, prelepe plaže, ali i fantastičnu hranu. S druge strane, Grčka nudi kristalno čisto more, kulturne i istorijske znamenitosti poput Atine i Delfija, a takođe i mnogo ostrva za istraživanje. 
 
Odluka o izboru destinacije za letovanje zavisiće isključivo od vaših ličnih preferencija. Ako volite istoriju i kulturu, možda će vam Turska biti bolji izbor, dok će oni koji žele da se opuste na plaži i istraže različita ostrva više uživati u Grčkoj. 
 
Bez obzira na to za koju zemlju se odlučite, treba da znate da su obe izvanredna destinacija za letovanje sa mnogo mogućnosti za odmor i avanturu.

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja