Lisabon proglašen najisplativijom destinacijom na svetu

Već 16 godina zaredom britanski "The Post Office" pravi lestvicu evropskih gradova koji pružaju najbolju vrednost za uloženi novac, a ove godine to je portugalska prestonica Lisabon.
Lisabon proglašen najisplativijom destinacijom na svetu
Foto: Pixabay
Tim "Post Officea" izračunava i upoređuje prosečnu cenu vikend-boravka u gradu sa dva noćenja u hotelima s tri zvezdice, a tome dodaje i cenu neke top turističke atrakcije, razgledanje turističkim autobusom, cenu javnog prevoza i hrane i pića.
Lisabon, koji je prošle godine proglašen najsrećnijom destinacijom na svetu, ovo je leto pravo mesto za one koji žele da provedu sjajan mini-odmor ili produženi vikend u gradu bez trošenja mnogo novca.
Ovo mesto za odmor našlo se na vrhu lestvice najjeftinijih gradskih odmora u Evropi, što je podsticaj za turiste, koji već hrle u Lisabon zbog njegovog svetski poznatog noćnog života, prekrasnih plaža i ukusne hrane. Iz perspektive turista, cene u portugalskoj prestonici uglavnom nisu pod uticajem inflacije i krize troškova života i porasle su samo dva odsto u odnosu na prošlo leto.
 
Dve noći u hotelu s tri zvezdice u proseku iznose oko 140 evra, što je samo pet odsto više u odnosu na 2022. godinu, u poređenju s rastom cena od preko 20 odsto u svakom drugom ispitanom gradu. Zapravo, cene u Lisabonu bile su niže za trećinu od onih u najskupljim evropskim gradovima poput Venecije i Amsterdama.
 
Lisabon je odlično mesto za posetiti iz niza razloga. Grad je pomalo nasumično smešten na neravnom predelu na zapadnoj obali zemlje, pružajući mnogo raznolikih i izvrsnih pogleda. Smatra se da je to jedan od najstarijih gradova na svetu, a prema legendi ga je osnovao Odisej na svom povratku iz Trojanskog rata.
 
Titulu najskupljeg grada u Evropi zauzeo je Amsterdam, u kojem za vikend treba izdvojiti 835 evra, a među najskupljima su i Pariz, Venecija, Ženeva, Belfast i London.
 
Popis najisplativijih evropskih gradova u 2023, počevši od najjeftinijeg: Lisabon (Portugal), Viljnus (Litvanija), Krakov (Poljska), Atina (Grčka), Riga (Letonija), Porto (Portugal), Zagreb (Hrvatska), Budimpešta (Mađarska), Varšava (Poljska) i Lil (Francuska).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.