Uprkos strožim merama: I dalje veliki broj agresivnih, pijanih i nasilnih putnika na avio-letovima

Agresivni, pijani i nasilni, predstavljaju pravu noćnu moru za avio-kompanije i saputnike, ali uprkos strožim merama talas bezobraznih putnika ne jenjava.
Uprkos strožim merama: I dalje veliki broj agresivnih, pijanih i nasilnih putnika na avio-letovima
Foto: Pixabay
To potvrđuju brojni snimci putnika koji su se "oteli kontroli". 
Prema Udruženju međunarodnih zračnih kompanija (IATA), prošle godine zabeležen je jedan incident na 568 letova, a 2021. jedan na 835.
Broj incidenata u vezi sa nepridržavanjem pravila u avionima pao je nakon ukidanja obaveze nošenja maske za lice na većini letova, ali je ponovo počeo da raste tokom cele 2022. IATA navodi da je broj bahatih putnika u 2022. porastao za 37 odsto u odnosu na godinu ranije.
 
Bezobrazni putnici najčešće odbijaju da vežu sigurnosne pojaseve, unose previše komada ručnog prtljaga, svađaju se, puše ili koriste elektronske cigarete. Fizički napadi su retki (jedan na 17.200 letova), ali su u jednoj godini skočili za 61 odsto.
 
Fenomen nekulturnih putnika je eksplodirao tokom pandemije. Američka uprava za civilno vazduhoplovstvo (FAA) je 2021. zabeležila preko 6.000 incidenata, dva puta više nego 2017.
 
"Bilo je to vreme ludila", priseća se Robin Hejs, direktor američke kompanije "JetBlue", i objašnjava da je taj fenomen u vezi sa nošenjem maski za lice, što je postalo užareno političko pitanje u SAD-u, zemlji koja je imala vrlo stroge mere ograničenja. "Od kada je to ukinuto, broj incidenata je značajno pao, ali je još uvek veći u odnosu na 2019."
 
U prvoj polovini 2023. broj incidenata je i dalje bio dva puta veći od proseka pre zdravstvene krize, navodi FAA koji zagovara "nultu toleranciju" takvih ispada pa je prošle godine protiv nekulturnih putnika podneo prijave i od novčanih kazni akumulirao 8,4 miliona dolara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja