Krivi toranj u Pizi više nije tako krivi: Obeležava se 850. godina od početka izgradnje

Toranj u Pizi, jedna od najpoznatijih građevina na svetu, započela je proslavu 850. rođendana.
Krivi toranj u Pizi više nije tako krivi: Obeležava se 850. godina od početka izgradnje
Foto: Pixabay

Za taj dan uzima se polaganja kamena temeljca 9. avgusta 1173. godine, koja je u vekovima koji su usledili, postala jedan od glavnih primera romanesknog stila i umešnosti srednjovekovnih graditelja. 

Grad je upriličio program, koji će trajati sve do 9. avgusta sledeće godine, a uključuje izložbu slika, gravura, fotografija i filmova koji su ovekovečili ovu legendarnu građevinu pod nazivom "Mnogi životi Tornja u Pizi".

Takođe će biti organizovan niz koncerata i filmskih projekcija u okviru ciklusa "Il Cinema e la torre", piše Euronews.
 
Iako je Krivi toranj u Pizi sada stabilan, to dugo nije bio slučaj. Italijanske vlasti su devedesetih morali da ga zatvore za posete i raspisali konkurs za idejna rešenja s ciljem da se njegova struktura ojača i spreči rušenje, jer je situacija postajala kritična.
 
Prva intervencija podrazumevala je dodavanje olovnih kontrategova na građevinu, ali nije dala rešenje, pa je konačno rešeno da se zapravo promeni teren ispod tornja.
Tako je smanjen pad tla ispod njega i osigurana njegova postojanost.
 
"Spasavanje Tornja u Pizi omogućava nam da slavimo njegov 850. rođendan i cenimo trud naših predaka u uređenju spomenika na trgu Duomo", rekao je medijima Andrea Maestreli, predsednik gradsko-crkvenog Odbora za upravljanje kompleksom katedrale u Pizi.
  • Banderaš

    13.08.2023 21:12
    Naravno da se toranj više ne krivi,kada ga je jedna Švajcarska firma stabilisala i zaustavila naginjanje.
    Ali,to je urađeno još pre 10godina.
  • Ns

    12.08.2023 11:59
    Ne samo po kazaljkama
    Uskoro će sat na tvrđavi preuzeti primat i bostaje atrakcija: krivi sat u Pezosu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja