Prepuna grčka skijališta: Ski-pas već od 10 evra, a i blizu su nam

Kada je Grčka u pitanju, poznato je da more i prelepa obala prvo ukradu slavu, pa se tako često u senci nađe sve ostalo što ova prelepa zemlja nudi.
Prepuna grčka skijališta: Ski-pas već od 10 evra, a i blizu su nam
Foto: Pixabay
To su upravo impresivni planinski venci, ali i još bolji ski-centri koji su dupke puni u zimskoj sezoni, piše Euronews Srbija.
 
Malo je poznato i da mnogi Grci u svojim domovima imaju ski-opremu, pa tokom praznika uglavnom i kreće sezona koja traje sve do proleća.
Međutim, ono što skijanje u Grčkoj čini još privlačnijim jesu povoljne cene, ali i činjenica da se od ukupno 20 ski-centara skoro polovina nalazi u severnom delu, odnosno bliže Srbiji.
 
Možda se kao najpoznatiji na severu izdvaja Kajmakčalan, dok ništa manje zanimljiv nije ni Parnas koji je nešto južnije. Cena ski-pasa u grčkim skijalištima se kreće od 15 evra po danu, pa naviše - sa značajnom razlikom u ceni ukoliko su u pitanju deca.
Izdvajamo nekoliko najposećenijih ski-centara koja su idealna za prvo skijanje u Grčkoj.
 
Voras (Kajmakčalan)
 
U pitanju je treća najviša planina u Grčkoj i najpopularniji ski-centar na severu. Iako su mu oba imena zvanična, Grci će ga pre znati po imenu Voras, a bivši Jugosloveni kao Kajmakčalan.
 
Ovaj skijaški centar je savršena destinacija za ljubitelje skijanja zbog dobro organizovanih staza kojih ima čak 19. Beli vrh nalazi se na 2.564 metra nadmorske visine i na njemu je crkva Svetog proroka Ilije, kao i spomenik u čast srpskim žrtvama u Prvom svetskom ratu.
 
Ipak, jedno od najlepših sela u okolini ski-centra u kojem možete da potražite smeštaj jeste Paleos Agios (Stari svetac) koje se nalazi u regionu Pele na nadmorskoj visini od 1.200 metara i na samo 10 kilometara od ski-centra. Odiše makedonskom arhitekturom i kućicama od drveta i kamena. Cena noćenja za dve osobe u nekoj od tradicionalnih kuća kreće se od 80 evra, pa naviše.
 
Mecovo
 
Na obroncima Pinda, na nadmorskoj visini od 1.160 metara nalazi se Mecovo koje je uprkos tome što uživa veliku popularnost kod turista, ostalo dosledno svom tradicionalnom karakteru.
 
Zanimljivo je da je Mecovo od davnina poznato kao sedište Vlaha, pa u njemu i dalje žive ljudi koji pričaju vlaški jezik.
 
Na samo četiri kilometra od Mecova nalazi se istoimeni ski-centar sa 13 staza i pet ski-liftova. Karakterišu ga kratke i lakše staze zbog čega je idealan za skijače početnike. Osim toga, i novo skijalište Anilio otvoreno je tik do starog, a nudi skijanje na nešto većoj nadmorskoj visini.
 
U samom planinskom seocetu Mecovo naći ćete i vrlo raznovrstan smeštaj, a u nekoj od tradicionalnih planinskih kućica smeštaj za dve osobe košta od 50 evra, pa naviše.
 
Ostatak saznajte OVDE.
  • Tamo daleko

    20.12.2023 21:08
    Pravi Srbi letuju na Krfu, a skijaju se na Kajmakčalanu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja