VIDEO: Ovako izgleda grad u kom napada najviše snega na svetu

Aomori u Japanu smatra se mestom s najviše snežnih padalina na svetu.
Prema nekim statistikama, u glavnom gradu prefekture Aomori na najvećem japanskom ostrvu Honšu svake godine u proseku padne 7,9 metara snega.
 
Veći deo grada i okolnih mesta prekriveni su debelim snežnim pokrivačem od novembra do aprila svake godine. Trotoari su prekriveni visokim zidovima snega i leda koji postaju sve viši kada grtalice prođu kako bi očistile put.
Obilan sneg rezultat je Aomorijevog jedinstvenog geografskog položaja između planina Hakoda i obala zaliva Mucu. Do nega dolaze ledeni sibirski vetrovi koji se sudaraju na tom području i uzrokuju ubrzano stvaranje oblaka. Zbog niskih temperatura u gradu umesto kiše pada sneg.
 
Tokom zime pada toliko snega da je svakodnevno čišćenje lopatama nezaobilazna pojava među 300.000 stanovnika Aomorija. Snežni nanosi umeju da budu toliko visoki da blokiraju ljudima izlaz iz kuća. Najviše snega ima u poslednjoj nedelji decembra. Tada u proseku sneg pada šest od sedam dana s 47 centimetara nanosa.
Uprkos stalnim snežnim olujama, Aomori ne zatvara vrata putnicima. Mnogi dolaze ovamo zimi kako bi uživali u skijanju i drugim snežnim radostima, ali i kako bi uživali u lokalnim specijalitetima - najviše u jelima na bazi sveže ribe i morskih plodova.
 
Nije teško doći u Aomori čak i kada ima snega - avionom ili vozom. Iz Tokija ste u Aomoriju za tri sata ako dolazite japanskim superbrzim vozom.
 
  • Toliiiiiike

    21.01.2024 18:30
    "planine" od snega pored puta, a na putu nigde rupe ni zakrpe ni... treba im poslati naše stručnjake da nauče te japance kako se pravi put.
  • Gaja

    21.01.2024 12:25
    Da su nase zimske sluzbe kod njih,niko nigde ne bi isao od decembra do aprila.Spavali bi zimski san,nasi nesposobnjakovici ne mogu 20cm,da ociste.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja