Ponovo problemi kod Maču Pikčua: Evakuisano 700 turista

Skoro 700 turista evakuisano je juče iz Maču Pikčua nakon protesta stanovnika protiv "privatizacije" prodaje ulaznica za najposećenije mesto Inka na svetu, saopštila je peruanska vlada.
Ponovo problemi kod Maču Pikčua: Evakuisano 700 turista
Foto: Pixabay
"Otišlo je više od 660 turista, domaćih i stranih", rekao je za AFP zvaničnik ministarstva turizma koji je želeo da ostane anoniman.
 
Posetioci su stigli oko 16.30 časova po lokalnom vremenu vozom u grad Ollantaytambo, oko 32 kilometra od Mač Pikčua.
Protivnici su u četvrtak pokrenuli proteste kako bi osudili odluku ministarstva kulture o korišćenju privatnog posrednika za upravljanje internet prodajom ulaznica.
 
Stanovnici tog područja kažu da bi kompanija "Joinnus" mogla imati koristi od provizija vrednih 3,2 miliona dolara godišnje zahvaljujući novom sistemu.
"Protiv smo sistematske privatizacije Maču Pikčua. Udruženja zahtevaju otkazivanje ugovora s 'Joinnusom'", rekao je za AFP Darvin Baka, bivši gradonačelnik okruga Maču Pikču.
 
Mnoge kompanije su zatvorene od četvrtka, a železnički operator "Ferrocarril Transandino" obustavio je u petak prevoz turista zbog demonstracija.
 
Ministarstvo kulture tvrdi da bi novi sistem prodaje trebalo da omogući kontrolu protoka turista i očuvanje citadele, koja je od 1983. godine uvrštena na popis svetske baštine.
 
U septembru je Peru privremeno zatvorio tri sektora Maču Pikčua zbog uticaja broja turista na to mesto, koje u proseku primi 4.500 posetilaca dnevno.
 
Arheološki kompleks, smešten 130 kilometara od grada Kuska i na nadmorskoj visini od 2.438 metara, sagrađen je u 15. veku po nalogu cara Inka Pačakuteka (1438. - 1470.), a otkrio ga je 1911. američki istraživač Hajram Bingam.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja