VIDEO Sir pun živih crva, penis bika: Muzej u kom umesto ulaznice dobijete kesu za povraćanje

Da li ste već čuli za Muzej odvratne hrane otvoren u švedskom gradu Malme? Ovaj muzej, s preko 80 eksponata hrane i pića, posvećen je hrani iz celog sveta koju neki ljudi smatraju odvratnom.
Muzej funkcioniše tako što posetioci dobiju kesu za povraćanje umesto ulaznice, a šetajući kroz muzej mogu da vide, pomirišu, a ako su dovoljno hrabri, i probaju neke od eksponata.
 
Zvuči ludo, ali ovaj muzej je glavna atrakcija u Malmeu, trećem po veličini gradu u Švedskoj. Na TripAdvisoru je Muzej odvratne hrane rangiran kao broj 1 na popisu od devedeset i četiri stvari koje treba učiniti u Malmeu.
Posetioci se često iznenade kada otkriju da se muzej nalazi na prvom spratu tržnog centra, između salona nameštaja i galerije.
 
A još je veće iznenađenje kada uđu unutra, jer je muzej prepun neobičnih eksponata, kojima će se približiti samo najhrabriji. Tu je Surströmming, fermentisana švedska haringa koja se smatra jednom od najsmrdljivijih namirnica na svetu, kao i casu marzu, sir prepun živih crva sa Sardinije.
Druge namirnice koje se posebno ističu su Durian, poznato smrdljivo voće sa Tajlanda, penis bika, pečeni hrčci iz Perua, smrdljivi tofu iz Kine, osušene smrdibube iz Zimbabvea, kungu torta napravljena od miliona zgnječenih mušica, prženi skakavci, sok od žaba i mišje vino, vrč pirinčanog vina s dvestotinak beba glodara.
 
Odakle ideja za muzej?
 
Muzej odvratne hrane, koji je otvoren 2018, zamisao je Samjuela Vesta koji je rođen u Kaliforniji, a duže od dve decenije živi u Švedskoj. Kada je 2016. tokom putovanja u Zagreb zalutao u Muzej prekinutih veza, proučavao je eksponate neuspelih ljubavnih veza i došao na ideju za muzej posvećen propalim poslovnim proizvodima i uslugama pa je otvorio Muzej neuspeha. Muzej je doživeo ogroman uspeh, a uskoro je otvorio i drugi muzej - Muzej odvratne hrane.
 
 
Planiranje muzeja započelo je jednostavnim pitanjem: šta se sve računa kao hrana? Vest je regrutovao svog prijatelja Andreasa Ahrensa, IT preduzetnika i gurmana, kako bi mu pomogao u odabiru predmeta koji bi se kvalifikovali za izložbu. Četiri stotine predmeta prošlo je kroz njihove ruke, nakon čega su izdvojeni na temelju četiri kriterijuma: ukusa, teksture, mirisa i procesa kojim su napravljeni.
 
Nakon što su odabrali eksponate, morali su da se izbore s carinom i prevozom. Svið, tradicionalno islandsko jelo u kom se ovčija glava prepolovi i kuva, nije bilo moguće nabaviti iz logističkih razloga. Hrana je umesto toga predstavljena fotografijom glave pored porcija pire krompira i pirea od korenastog povrća.
 
 
Isto važi i za ortolan, gotovo izumrlu francusku pticu pevačicu, koja se priprema tako što se ptica oslepi i potom utopi u rakiju, što je praksa koja je sada zabranjena u Evropskoj uniji. Sirovi mozak majmuna, koji se navodno posluživao na kineskim carskim banketima, predstavljen je drvenim stolom na kojem bi se majmun držao dok mu ne izvade mozak.
Iako je ovaj muzej u Malmeu uglavnom dobro prihvaćen i turisti ga rado posećuju, ima i brojne kritičare koji su ga optužili za kulturnu neosetljivost, a u nekim slučajevima i za otvoreni rasizam. Godine 2018. kolumnista L.A. Tajmsa Lukas Kvan Peterson tvrdio je da muzej jača predrasude prema drugim zemljama i njihovu hranu svodi na klišee.
 
Takođe, reč "odvratno" u nazivu muzeja vrlo je kontroverzna, ali kako Ahrens kaže, da su upotrebili bilo koju drugu reč, poput "neobično" ili "čudno", jednostavno ne bi imala isti prizvuk i to ne bi bilo to.
  • SNS

    08.02.2024 15:11
    BOT
    Ma meni ništa nije odvratno. Od kada sam u stranci najeo sam se raznih jela. A za 3000 din se pravim da sam lud i tako već godinama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja