Grčka menja pravila za ležaljke i suncobrane: Nema više "zabranjenih" plaža

Vlada Grčke najavljuje da više neće biti plaža na kojima turisti ne mogu da postave sopstveni suncobran i rašire peškire.
Grčka menja pravila za ležaljke i suncobrane: Nema više "zabranjenih" plaža
Foto: Pixabay
Na najvećem broju plaža, polovina njene površine mora biti dostupna svima, dok u drugoj polovini mogu biti ležaljke i suncobrani koji pripadaju kafićima, kaže za RTS direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić.
"Moram da kažem da je ovo inicijativa, jer još uvek nismo dobili zvaničnu odluku, ali neki mediji su već preneli u Grčkoj i ovde, pa verujemo da će to zaista tako biti", rekao je Seničić.
 
Na pitanje da li će to uticati na porast cena ležaljki, s obzirom na to da će ih biti manje, Seničić kaže da to zavisi od poslovne politike.
Na najvećem broju plaža u Grčkoj do sada je bila praksa da se ležaljke ne plaćaju posebno, već da se naruči piće u kafiću na plaži.
 
Za turiste je važna informacija i da je od 1. januara ove godine Grčka uvela i izmene u boravišnim taksama. Sada se taj raspon kreće od 1,5 do 10 evra.
 
"I do sada smo imali te takse, koje su bile negde 50 odsto jeftinije, negde čak tri puta. Najjeftinije i dalje ostaje taksa za boravak u apartmanima, koja je do sada bila 50 centi po danu, po jednom apartmanu, dakle ne po osobi, nego po smeštajnoj jedinici. Dakle pet evra za 10 dana, sada je to 1,5 evra dnevno, znači biće 15 evra, nije drastična razlika", rekao je Seničić.
 
I hotelske usluge će, navodi Seničić, poskupeti za onoliko koliko je taksa.
 
"Od hotela sa dve zvezdice gde je to tri evra, pa do hotela sa pet zvezdica gde je to 10 evra, ali govorimo o sobama. Dakle, o svima koji borave u tim sobama. Za 10 dana, taj trošak će biti od nekih 30 do 100 evra u zavisnosti od hotela", naveo je Seničić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja