Posetioci će plaćati naknadu ako žele da se popnu na planinu Fudži

Počevši od ovog leta, planinari koji žele na pređu najpopularniju rutu do vrha planine Fudži, plaćaće 13,35 dolara, kako lokalne vlasti teže da smanje gužve izazvane porastom postkovid turizma.
Posetioci će plaćati naknadu ako žele da se popnu na planinu Fudži
Foto: Pixabay
Planinarima koji se približavaju vrhu duž staze Jošida, u Jamanašiju, jednoj od dve prefekture koje se nalaze blizu Fudžija, biće naplaćivano od jula, sa dnevnim brojem penjača ograničenim na 4.000 i zabranjenim ulazom između 16 i 3 časa ujutru, navodi agencija Kjodo.
 
Trenutno se od planinara traži samo da dobrovoljno prilože malo više od 13 dolara za održavanje planine.
Zvaničnici su, međutim, uvereni da će mere ograničiti ukupan broj planinara, jer je staza Jošida pogodna za one koji putuju iz Tokija, što je oko 60 odsto posetilaca Fudžija.
 
Planinari će i dalje moći besplatno da koriste tri druge rute, koje se nalaze u susednoj prefekturi Šizuka, javlja BBC.
Više od 220.000 posetilaca prošlo je osmu od 10 etapa preko Fudžija, tokom tromesečne planinarske sezone prošle godine, prema Ministarstvu životne sredine, što je otprilike isti broj zabeležen pre pandemije.
 
Očekuje se da će ograničenja radnog vremena odvratiti ljude od dolaska kasno u toku dana kako bi započeli uspon sa pete etape, sa ciljem da stignu do vrha na vreme da posmatraju izlazak sunca.
 
Staze koje vode do najviše planine u Japanu, proglašene svetskom baštinom UNESCO-a 2013, svake godine privlače sve više ljudi, što izaziva zabrinutost zbog otpada i neiskusnih penjača koji pokušavaju da se popnu na vrh od 3.776 metara bez odmora.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja