Samo tri osobe mogu da putuju svetom bez pasoša

Kada putujete u drugu zemlju, najvažnije je da imate pasoš, i to važi za većinu ljudi. Međutim, postoje tri osobe za koje ovo pravilo ne važi, odnosno, ne treba im pasoš za putovanje.
Samo tri osobe mogu da putuju svetom bez pasoša
Foto: Pixabay
U pitanju su kralj Ujedinjenog Kraljevstva Čarls III, japanski car Naruhito i carica Masako. Pre nego što je kralj Karlo III dobio tu privilegiju, pre njega imala ju je kraljica Elizabeta II, koju je Čarls nasledio na prestolu pošto je britanska kraljica sa najdužim stažom preminula 8. septembra 2022. godine.
 
Dakle, ovaj izuzetak se odnosi samo na kralja (ili kraljicu) Ujedinjenog Kraljevstva, ne i na druge članove kraljevske porodice. Ovo pravilo ne odnosi se ni na suprugu kralja Čarlsa, kraljicu Kamilu, koja sa sobom mora da ima diplomatski pasoš.
Što se Japana tiče, japansko ministarstvo je 10. maja 1971. godine izdalo dokument u kom se navodi da bi bilo krajnje neprikladno da se izda pasoš za cara ili caricu, piše CNBC TV18.
 
U dokumentu se dodaje i da bi bilo krajnje neprikladno da se car podvrgava imigracionim ili viznim procedurama koristeći pasoš kao običan građanin. Takođe, takvo pravo važi samo za cara i caricu, dok se diplomatski pasoši izdaju ostalim članovima carske porodice, uključujući prestolonaslednika i princezu.
Kada stignu u bilo koju zemlju, od cara i carice Japana se traži samo da pokažu dokument lokalnog ministarstva, koji zemlju obaveštava unapred o njihovom dolasku.
 
U slučaju kralja Čarlsa III ta dužnost je poverena njegovom ličnom sekretaru, ser Klajvu Aldertonu, koji je od 2006. godine, godinu dana nakon što su se venčali, jedan od najpoverljivijih i najomiljenijih savetnika kralja i kraljice Kamile.
  • Zamisli

    10.03.2024 19:55
    Vučka
    Pored tebe na terminalu, prolazi kroz skener, počne da pišti,dolaze po njega tri momka mlađana, odvode ga u neki sobičak. Smeješ mu se.
    20sek kasnije, odvode i tebe u isti sobičak. Ništa ti nije jasno.
    Svetlo ugašeno,obuzima te strah,mrkli mrak.
    Čuješ taj dobro poznati glas u tami.
    Ko se sad smeje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja