VIDEO: Gej bar "Free Willie" u Amsterdamu bori se golotinjom protiv netolerancije

U Amsterdamu je gej bar naturista "Free Willie", u kojem se mušterije šetaje gole, igraju bilijar i druže, jedino mesto u tom holandskom gradu gde nisu u opadanju tolerancija i zadovoljstvo.
VIDEO: Gej bar "Free Willie" u Amsterdamu bori se golotinjom protiv netolerancije
Foto: Screenshot (Youtube/askanews)
Kako javlja AFP, smešten u kući na ivici kanala, bar ima izrazito falusnu dekoraciju, od logotipa do vešalica za kapute.
 
Najstidljivije mušterije mogu da nose donji veš, ali "mi to ne savetujemo", rekao je za AFP vlasnik bara Ričard Keldulis.
"Često se desi da oni koji nose donji veš i vide da su svi goli, na kraju skinu sve", rekao je Keldulis, poreklom iz Sidneja, koji poseduje i noćni klub i saunu.
 
Skidanje odeće pomaže da se oslobodite zabrana i čini ljude "otvorenijim i opuštenijim", rekao je 61-godišnji vlasnik bara.
Nije u pitanju seks, rekao je on, iako su neki intimniji delovi bara, zaštićeni debelim, crvenim, baršunastim zavesama, dostupni iza šanka.
 
"Ideja je samo da se družimo u baru i da budemo goli pred drugim ljudima", dodao je on.
 
Mušterija Erik de Ro, 67-godišnji penzioner, opisao je bar kao "seksualno uzbudljivo mesto".
 
"Za mene je to više pitanje slobode nego seksualnosti", rekao je njegov partner Filip Bodifi koji ima 56 godina.
 
Prema njegovim rečima, Amsterdamu su potrebna bezbedna mesta za kvir zajednicu, pošto raste netolerancija, čak i nasilje, u zemlji poznatoj širom sveta po tome što je prva odobrila istopolne brakove.
 
Parade ponosa na amsterdamskim kanalima svake godine privlače stotine hiljada posetilaca u gradu koji se smatra hramom hedonizma. Međutim, vremena su se promenila.
 
Holandija je pala na 14. mesto u Indeksu Rainbow, koji meri prava homoseksualaca širom evropskog kontinenta. Navodi se i rastuća zabrinutost zbog zločina iz mržnje.
 
Riki Kole, prva transrodna žena koja je prošle godine izabrana za Mis Holandije, rekla je da je dobila nekoliko pretnji smrću.
 
 
Amsterdam je neprepoznatljiv u odnosu na vreme kada je pre 30 godina došao iz Australije, rekao je vlasnik bara i dodao da je tada bilo više od 100 gej mesta okupljanja, a sada ih je samo oko 20.
 
"Zato je zaista, zaista važno da imamo mesta gde možemo da se okupimo, gde je osoblje gej ili kvir", dodao je on.
 
"Potrebna su nam sigurna mesta jer je većina gej mesta sada prepuna heteroseksualaca, što nije problem, ali za mnoge gej ljude više nije bezbedno", rekao je Bodifi.
Vlasnik bara je rekao da su gradske vlasti Amsterdama usvojile oštriji stav prema seksu.
 
"Lokalne vlasti više ne žele imidž - seks, droga i rokenrol. Za mene je to sramota, jer sam zato došao ovde", rekao je on.
 
Gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema želi da preseli čuveni kvart crvenih svetala iz centra grada u "centar erotike" u predgrađe.
  • Tty

    19.04.2024 07:06
    Možda
    Bilo bi dobro da je golotinja izraz borbe protiv netolerancije, ali će pre biti da je izraz želje za zaradom. Protiv netolerancije se može boriti na mnogo drugih načina,manje komercijalnih.
  • Zrenjaninac

    17.04.2024 18:16
    Lepo je što imaju priliku
    i za ovakvu vrstu zadovoljstva i hedonizma, pa ko voli... Siguran sam da u ovom lokalu nema pijanih, drogiranih, sklonih svakoj vrsti incidenata i neprilika.
  • Баја

    17.04.2024 14:49
    Јоцо, брате, уживај у том кафићу и не смарај нас "заостале и назадне" својим доживљајима.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja