VIDEO: Najprometniji aerodrom na svetu premešta se na 10 godina

Aerodrom Dubai International, najprometnija komercijalna vazdušna luka na svetu, premestiće u narednih 10 godina svoje operacije na drugi aerodrom u gradu, u južnom delu Arabijske pustinje.
VIDEO: Najprometniji aerodrom na svetu premešta se na 10 godina
Foto: Pixabay
To se čini zbog projekta vrednog skoro 35 milijardi dolara, izjavio je vladar ovog emirata, šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum.
 
Objava šeika Al Maktuma označava najnovije poglavlje u poslovnom oporavku dugolinijskog prevoznika kompanije Emirates nakon pandemije koronavirusa koja je zaustavila međunarodna putovanja, prenosi AP.
Planovi da se operacije sa aerodroma Dubai International presele na aerodrom Dubai World Central, već godinama postoje, ali su odlagani zbog posledica ekonomske krize u ovom emiratu.
 
"Gradimo novi projekat za buduće generacije, obezbeđujući kontinuirani i stabilan razvoj za našu decu i njihovu decu. Dubai će biti svetski aerodrom, urbani centar i nova globalna tačka", rekao je šeik Muhamed u onlajn saopštenju.
Šeikovo saopštenje objavljeno je uz kompjuterski generisane prikaze zakrivljenih, belih terminala koji podsećaju na tradicionalne beduinske šatore.
 
 
Aerodrom će uključivati pet paralelnih pista i 400 ulaznih gejtova, navedeno je u saopštenju.
 
Dubai i nacionalna avio-kompanija brzo su se oporavili od pandemije koronavirusa tako što su nastavili sa turizmom čak i dok su neke zemlje sporije izlazile iz svog pandemijskog zastoja.
 
Godišnji saobraćaj za 2019. godinu iznosio je 86,3 miliona putnika, a 2018. godine aerodrom Dubai je imao 89,1 milion putnika. Ranije u februaru, Dubai je objavio da je u 2023. godini evidentirano 17,15 miliona noćenja stranih posetilaca, a prosečna popunjenost hotela iznosila je oko 77 odsto.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.