Vodič za posetioce INmusic festivala

INmusic festival pruža nezaboravno festivalsko iskustvo posetiocima iz svih krajeva sveta u zelenom srcu Zagreba od 2006. godine.
Vodič za posetioce INmusic festivala
Foto: Pixabay
Ako se ubrajate u muzičke turiste koji posećuju Zagreb kako bi učestvovali u jednom od najboljih svetskih muzičkih festivala po izboru niza međunarodnih medija (New Musical Express, Huffington Post, The Guardian, CNN i dr), INmusic festival je idealna prilika da uz vrhunsku muziku upoznate i grad Zagreb.
Gde odsesti u Zagrebu?
 
‘Naj-festivalskije’ iskustvo svuda na svetu pa i u Zagrebu pruža festivalski kamp - pri tome je INmusic festivalski kamp zaista jedinstven u svetu. Smešten na dva ostrva i spojen pontonskim mostom s festivalskim ostrvom pruža jedinstveno iskustvo ‘zagrebačkog mora’ - jezera Jarun i njegovih pratećih sadržaja. U sedam dana INmusic festivalskog kampa imate priliku upoznati muzičke istomišljenike iz preko 50 zemalja sveta uz dosta vremena za otkrivanje Zagreba i okoline. INmusic festivalski kamp #16 svoja vrata otvara u podne u petak 21. juna, te je do petka 28. juna u podne privremeni dom nekoliko hiljada festivalskih kampera i izvorište neponovljive festivalske atmosfere. Više o tome šta poneti u kamp i pravila festivalskog kampa možete pročitati na web stranici INmusic festivala.
 
Ukoliko kamperski smeštaj nije vaš prvi lifestyle izbor ili želite svoj boravak u Zagrebu dodatno produžiti, smeštajnih opcija je na pretek i za svaki džep. Grad Zagreb nudi veliku ponudu hotelskog, hostelskog i privatnog smeštaja, a za više informacija o ponudi smeštaja posetite stranice Turističke zajednice grada Zagreba. Ako ste ljubitelj istorije i želite se počastiti najekskluzivnijim iskustvom istorijskog Zagreba, na raspolaganju je legendarni hotel izgrađen 1925. godine s ciljem pružanja smeštaja putnicima voza Orient Express koji je išao na liniji Pariz-Istanbul. Naravno, radi se o Esplanade hotelu, koji još uvek odiše etabliranom elegancijom i luksuzom.
Šta videti?
 
Hrvatska metropola idealna je za razgledanje kroz šetnju, a većinu svojih znamenitosti skriva u romantičnom starom delu grada podeljenom na Gornji i Donji grad.
 
U samom se centru nalazi čuveni tunel Grič obnovljen 2016. godine i od tada se koristi kao prostor za izložbe i muzička događanja. Gradska uspinjača jedan je od najpoznatijih simbola grada čija pruga je najkraća na svetu, a spaja zagrebački Gornji i Donji grad. U Gradec, današnji Gornji grad u prošlosti se ulazilo nekim od 6 gradskih vrata, a i danas možete iskusiti deo istorije i proći kroz očuvana Kamenita vrata. Šetnja zelenim perivojem Strossmayerovog šetališta vodi do Kule Lotrščak i Gričkog Topa koji svakodnevno obaveštava građane da je podne. Na vrhu Kule Lotrščak nalazi se vidikovac s kojeg se pruža najlepši pogled na centar Zagreba. Prekrasna slikovita crkva Sv. Marka jedna je od najstarijih zagrebačkih građevina i poznatiji simbol grada. S Gornjeg grada proteže se pogled prema katedrali - najpoznatijem simbolu Zagreba i najvišoj sakralnoj građevini Hrvatske. Od prepoznatljivih simbola grada svakako treba posetiti Hrvatsko narodno kazalište čijem je otvaranju davne 1895. godine prisustvovao i sam car Franjo Josif I. HNK je i danas omiljena pozorišna institucija u kojoj deluju tri ansambla - operski, dramski i baletski.
 
S više od 30 muzeja i galerija, Grad Zagreb ima najveći broj galerija i muzeja po stanovniku u celoj Evropi. Od tradicionalnih muzeja koji odaju počast velikanima, inovatorima i umetnicima do onih neobičnih tema i ekscentričnih postavki, svaki od muzeja donosi jedinstvenu percepciju i odiše kreativnošću.
 
Nakon obilaska muzeja, udahnite svež vazduh i prošetajte nekim od brojih parkova koji krase ovaj ‘zeleni grad’. U gotovo svakom kutku Zagreba možete pronaći neku skrivenu oazu mira i zelenila, u koju se možete zavući tokom vrućih letnjih dana, uživati u romantičnoj vožnji čamcem jezerom ili pak noćnoj šetnji. Od slavne Lenuzzijeve ili Zelene potkovice, sačinjene od kompleksa parkova i trgova u samom središtu grada, pa sve do raskošne park-šume Maksimir smeštene na istočnom delu grada.
 
Gde popiti kafu/cugu?
 
Zagreb s lakoćom možemo nazvati jednim od onih čuvenih gradova koji ‘nikad ne spavaju’. Ispijanje kafe na "špici" omiljena je navika mnogih Hrvata, važan deo svakodnevnog života i ritual bez kojeg mnogi ne mogu započeti dan. Više o mogućnostima i noćnom životu pročitajte na stranicama Turističke zajednice grada Zagreba.
 
Šta pojesti?
 
Gastronomska scena u Zagrebu poslednjih godina sve više jača, pomno se prate kulinarski trendovi, a samim tim raste i broj lokala koji poslužuju prvoklasno meso, ribu, picu i druge specijalitete. Od neverovatnih i ukusnih spojeva koji su kao stvoreni za pauzu za ručak do onih usputnih, brzih i finih jela kad želite pojesti nešto usput. Od lokalnih jela nikako ne smete propustiti da isprobate čuvene zagrebačke štrukle i ćuretinu s mlincima ili grenadir maršu.
 
Organizujte svoj boravak u Zagrebu uz promo Zagreb Card kartice
 
Zagreb Card vam štedi vreme i novac tako što vam osigurava korišćenje javnog gradskog prevoza (ZET) i besplatan ulazak u Muzej prekinutih veza, Muzej čokolade, Muzej grada Zagreba, Muzej savremene umetnosti, Tehnički muzej Nikola Tesla i Zagreb Zoo. Zagreb Card dostupan je za online kupovinu i u Centrima za posetioce na Trgu bana Josipa Jelačića i u Aerodromu Franjo Tuđman. Više informacija možete naći na www.zagrebcard.com

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Poseta Veneciji biće još skuplja

Venecija želi da nastavi da naplaćuje ulazak za turiste na jednodnevne izlete nakon što se krajem ove nedelje završi probno razdoblje prvog ovakvog programa u svetu, piše nemačka agencija dpa.