Holandija želi da smanji broj noćnih letova zbog buke

Holandska vlada želi manje noćnih letova na amsterdamskom aerodromu Shiphol i zabranu najglasnijih noćnih letova do 2025. kako bi smanjila buku.
Holandija želi da smanji broj noćnih letova zbog buke
Foto: Pixabay
To je izjavio holandski ministar infrastrukture Mark Harbers u pismu koje je uputio parlamentu.
 
Ovaj potez, koji će ograničiti saobraćaj u jednom od najprometnijih evropskih čvorišta, usledio je nakon što je lokalni sud u martu naredio vladi da učini više na smanjenju buke, preneo je Rojters.
Harbers je dodao da će se broj noćnih letova smanjiti sa 32.000 na 27.000 2025. godine, da će najglasnijim letelicama, poput Boinga 747-400, biti zabranjeno da lete između 23 časa uveče i 7 sati ujutru i da se od sektora vazduhoplovstva traži da deo svojih letelica zameni manje bučnim.
On je, takođe, rekao da vlada razmatra potpuno ili delimično zatvaranje Shiphola za noćne letove od novembra 2026, što je podržao i generalni direktor aerodroma prošle godine.
 
Holandska vlada je prošle godine pokušala da ograniči letove uz podršku Shiphola na oko 450.000 u nastojanju da smanji buku.
  • Neša

    26.05.2024 17:00
    Švajcarska, Ženeva
    Da. Ako let kasni i ne može da stigne do 23.30,otkazuje se. Desilo mi se jednom.
  • Sonja

    26.05.2024 16:10
    Svajcarci su referendumom doneli zakon po kojem su apsolutno sva poletanja i sletanja između 23-06h zabranjeni.
    Jedine letelice koje imaju dozvolu za 24h letove su helihopteri firme REGA za spasavanje i transport povredjenih ili bolesnih.
    Zadnje nocno sletanje na Ciriski aerodrum Kloten se desilo 2005 u 02h kada je veoma bolestan kralj Saudijske arabije doleteo u Cirih sa 3 aviona i 500 osoba pratnje na hitnu hirusku intervenciju. Ti avioni su iz saudijske arabije preleteli puno zemalja i velikih bolnica,ali su se odlucili za Cirisku bolnicu jer je malo zemalja koje mogu pruziti tako kvalitetnu medicinsku operaciju i primiti 500 osoba kraljevskog ranga u roku od par sati.
    Takva reklama je donela svetski renome i ogromnu zaradu svajcarskoj, ali i negodovanje stanovnika koji su se pobunili zbog buke koju su doziveli prilikom noćnog sletanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja