FOTO, VIDEO: Više hiljada stanovnika Palma de Majorke protestovali zbog prekomernog turizma

Nekoliko hiljada ljudi demonstriralo je u Palma de Majorci zbog prekomernog turizma, izvora prihoda za španski Balearski arhipelag, ali i svojevrsne barijere za normalan život lokalnog stanovništva.
FOTO, VIDEO: Više hiljada stanovnika Palma de Majorke protestovali zbog prekomernog turizma
Foto: Beta/AP
Marširajući iza transparenta "Majorka nije na prodaju", demonstranti su prošli centrom grada.
 
Organizatori posebno ističu ogromne troškove stanovanja na ovom mediteranskom ostrvu, sa manje od milion stanovnika, zbog masovnog turizma.
Protest je usledio samo dva dana nakon što se u četvrtak srušio bar-restoran na obali Palma de Majorke, pri čemu su poginula dva mlada nemačka turista, Senegalac i jedan španski radnik.
 
Među pritužbama koje su izneli stanovnici su uvećan pritisak na nekretnine, povećanje turističkih zakupnina koje je primoralo mnoge stanovnike da napuste gradske centre, ali i buka i zagađenje životne sredine.
Španija, druga najveća turistička destinacija na svetu posle Francuske, primila je 85 miliona stranih posetilaca 2023. godine, prema zvaničnim statistikama. Od ovih 85 miliona, 14,4 miliona je sletelo na Balearska ostrva, drugu po veličini regiju u Španiji po prijemu turista.
 
 
Arhipelag je posebno popularan među nemačkim, britanskim i holandskim turistima.
 
 
Od Balearskih ostrva do Kanarskih ostrva preko Barselone i Malage, sve su češći protesti lokalnog stanovništva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja